Örebro Futsal Club

Rotrusningen kan stå renoveringssugna dyrt

· Publicerad: 19 oktober 2015 · 12.54.

Med mindre än tre månader kvar till sänkningen av rotavdraget är det lätt att dras med i rusningen för att anlita en hantverkare. Men att anlita någon som inte är auktoriserad kan kosta kunden tiotusentals kronor.

Den 1 januari nästa år sänks rotavdraget för renovering hemma från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Nu under de sista månaderna innan ändringen träder i kraft råder en rusch efter hantverkare, enligt Sveriges Byggindustrier. De menar att efterfrågan är så stor att det redan nu är svårt att få tag i någon som kan utföra arbeten hemma innan årets slut.

Annons ▾

Men det gäller att inte frestas att anlita icke auktoriserade hantverkare eller svart arbetskraft – gör man det kan kostnaderna visa sig bli mycket högre än besparingen.

– Det är oerhört viktigt att bara anlita seriösa hantverkare. Görs större jobb på fel sätt kan pengarna du sparar genom avdraget snabbt överskuggas av höga kostnader för reparationer, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.

Kostnaden för till exempel en vattenskada i ett felbyggt badrum kan landa på tiotusentals – eller till och med över hundratusen – kronor. Beror skadan på att bygget inte gjorts på ett fackmannamässigt sätt blir det dessutom svårt att få ut full ersättning från hemförsäkringen.

När Konsumentverket sammanställer svenskarna klagomål är de som gäller reparationer hemma vanligast – drygt 10 procent av de 70 000 ärenden som kom in till konsumentvägledarna under 2014 handlade om hantverkare. Klagomålen handlar ofta om att arbetet blivit dyrare eller inte utfördes på det sätt som kunden trodde att man kommit överens om.

– Skriv ett ordentligt avtal så att det inte blir oklart vilket arbete som ska utföras och hur lång tid det ska ta. Och anlita bara vit arbetskraft som har försäkring – då sparar du mycket trubbel för dig själv om något går snett, säger Mats Larsson.

Checklista: Tänk på det här när du anlitar en hantverkare.

• Ta in anbud från flera firmor – men låt inte endast priset avgöra ditt val.
• Begär referenser.
• Kontrollera att de har F-skattsedel via Skatteverket och om det finns obetalda skulder hos Kronofogden.
• Begär att få se gällande försäkring för entreprenaden, så kallad ansvars- och allriskförsäkring.
• Kontrollera om de är medlem i en branschorganisation.
• Var en tydlig beställare genom ett skriftligt avtal och en kravspecifikation.
• Notera eventuella tilläggsbeställningar skriftligt som tillägg till avtalet.
• Kom överens om en garanti för arbetet då det inte gäller automatiskt, notera garantin i det skriftliga avtalet.
• Betala aldrig i förskott, alternativt följ en avtalad betalningsplan där delbetalning görs mot att vissa avtalade arbeten utförts.
• Anlita enbart vit arbetskraft. Genom att bara anlita kvalificerade hantverkare med försäkring kan misstag och skador ersättas.

FIKK - För att alla behövs
Läs också