Örebro Futsal Club

Cecilia Jansson tilldelas Region Örebro läns kulturpris 2015

· Publicerad: 20 oktober 2015 · 15.10.

Cecilia Jansson får Region Örebro läns kulturpris 2015. Hon belönas för sitt mångsidiga och gränsöverskridande konstnärskap, som bottnar i ett starkt socialt engagemang.

Medialt fick Cecilia stor uppmärksamhet då hon mellan åren 2009-2011 arbetade med konstutsmyckning på Kumlafängelset tillsammans med internerna. Utöver ett starkt socialt patos slås man av Cecilias fantastiska mångsidighet i det konstnärliga uttrycket. Keramiken får betraktas som hennes grunduttryck, men utflykterna till andra tekniker är många och utförs med en imponerande hantverksskicklighet.

Annons ▾

Kulturpriset är på 50 000 kronor samt en bronsstatyett skapad av Thorsten Molander.

– Det är mycket glädjande att premiera en konstnär som verkar i många sammanhang och med många tekniker. Att dessutom kombinera mångsidigheten med en uttalad vilja att nå alla med kulturens uttryck är något som berör och inspirerar oss alla, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

– Cecilias vilja att inkludera och bjuda in andra i sitt konstnärskap kräver stort engagemang, men även en stor arbetsinsats. Att vägleda människor ut på okänt vatten innebär att man ger mycket av sig själv, för att tillsammans kunna komma framåt och utvecklas. Cecilia är därför ett gott föredöme för kulturen och kulturens kraft, säger Irén Lejegren (S), ordförande i nämnden för regional tillväxt.

Tre kulturstipendiater
Region Örebro län delar samtidigt ut kulturstipendium om sammanlagt 30 000 kronor. Det delas i år mellan Lovisa Charlier, Sambarevolutionen och Helena Hedlund.

Regionstyrelsen tog beslutet om vilka som skulle bli årets kulturpristagare och kulturstipendiater vid sitt sammanträde den 20 oktober. Pris och stipendier kommer att överlämnas på regionfullmäktiges möte som äger rum den 16 november.

FIKK - För att alla behövs
Läs också