Semper slutar helt med socker i barnmat

· Publicerad: 20 oktober 2015 · 06.10.

Under de senaste åren har Semper som är marknadsledande på barnmat i Norden fasat ut tillsatt socker och nu är den allra sista produkten, Blåbärspuré, fri från tillsatt socker. Flera av Sempers fruktpuréer är inte bara fria från tillsatt socker, utan de är nu också mindre söta. Detta som ett led i att erbjuda så naturlig mat som möjligt och för att bidra till att små barn inte får en onödigt hög preferens för söt smak.

Semper jobbar hela tiden med att förbättra barnmaten ur olika perspektiv och använda så naturliga råvaror som möjligt. Att fasa ut tillsatt socker har varit ett viktigt utvecklingsarbete, ett annat exempel är palmolja som helt togs bort ur tillverkningen av gröt och välling under 2014.

Annons ▾

– Vårt fokus är att skapa det bästa för barnet, att skapa naturligt både god och näringsriktig mat med rätt råvaror och naturliga smaker, säger Catharina Tennefors på Semper. Ett exempel på hur vi låter maten ta smak och sötma från råvarorna är Nantes, en särskilt smakrik morotssort som vi valt som ingrediens till några av våra maträtter.

Gröt och välling finns både med och utan frukt för att föräldrar ska kunna välja det de föredrar. Till en naturell gröt, kan man enkelt förhöja smaken med till exempel en klick fruktmos, färska bär eller riven frukt. Välling innehåller mjölk, grädde och havre. Sötman i välling kommer från mjölksocker, som finns naturligt i alla mjölkprodukter.

Perioden då man börjar introducera fast föda till små barn, sammanfaller med den period då små barns intresse och nyfikenhet på ny mat, nya smaker och konsistenser väcks. Studier* har visat att man kan öka acceptansen för frukt och grönt genom att presentera dessa livsmedel just under den här nyfikenhetsperioden. Sempers sortiment består därför av olika frukt- och grönsaksrätter så att föräldrar kan bjuda barnet på så många olika smaker under denna period som möjligt. Detta medför i sin tur att barnen har lättare att äta rekommenderade mängder frukt och grönt längre upp i åren.

Innehållsfakta Semper barnmat

Socker
Semper tillsätter sedan 2015 inget socker i någon maträtt, fruktmos, välling eller gröt.

Gluten
Sempers välling för barn 6-8 månader innehåller inget vetemjöl utan är gjorda på havre. Idag är rekommendationen att man introducerar gluten i små mängder under tiden barnet ammas eller får modersmjölksersättning. För att underlätta introduktionen av gluten innehåller Sempers grötar från 4-6 månaders ålder en liten andel vetemjöl.

Välling
Välling innehåller mjölk, grädde, spannmål och tillsatta mineraler och vitaminer. Sötman i välling kommer från mjölksocker som finns naturligt i mjölkprodukter.

Konserveringsmedel
Barnmat i glas får enligt lag inte innehålla konserveringsmedel. Eftersom maten fylls på glasburk och försluts för att därefter hettas upp i en tryckkokare behövs det inte heller.

Färgämnen
Semper tillsätter inga färgämnen i någon mat för barn.

Konstgjorda aromer
Sempers produkter innehåller bara naturliga smakämnen. Om maten smakar morot så är det morot i och om maten smakar jordgubbe så är det jordgubbe i.

Bekämpningsmedel i mat
När det gäller livsmedelslagar är lagen om barnmat den strängaste av alla. Barnmat har lägst tillåtna halter av bekämpningsmedelsrester av alla livsmedelsprodukter. En jordgubbe i din vanliga butik får innehålla 1000 gånger högre halter av bekämpningsmedelsrester än den som finns i barnmat. Det är ett krävande arbete att hitta råvaror med rätt kvalitet för tillverkningen av barnmat.

FIKK - För att alla behövs
Läs också