Örebro Futsal Club

1 november drar Mustaschkampen 2015 igång

· Publicerad: 30 oktober 2015 · 14.54.

Prostatacancerförbundet arrangerar Mustaschkampen för att öka uppmärksamheten kring prostatacancer samt för att samla in pengar. Varje år drabbas 10 000 män av prostatacancer som är Sveriges vanligaste cancersjukdom.

Under de senaste tjugo åren har en dramatisk förändring ägt rum. Antalet som lever med diagnosen har vuxit från 30 000 till över 90 000 och antalet fortsätter att stiga. År 2030 beräknas 130 000 leva med diagnosen. Den typiske prostatacancerpatienten ser också annorlunda ut än vad han gjorde för tjugo år sedan. Då var normalpatienten med prostatacancer en åldrad man med symptomgivande cancer och kort återstående livslängd. Idag är normalpatienten en medelålders man utan symptom med 20 till 30 år kvar att leva. Det är en otrolig utveckling och där vården inte har hängt med. Trots omfattningen på sjukdomen är det få som pratar om den.

Annons ▾

– Män talar inte gärna om sjukdomar och känslor. Det är den viktigaste anledningen till att svenska folket inte vet att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Genom Mustaschkampen vill vi öka uppmärksamheten kring sjukdomen. Säger Alf Carlsson, ordförande Prostatacancerförbundet

Mustaschkampen
Skägg och mustasch har alltid varit en symbol för det manliga. Därför är även mustaschen en symbol för kampen mot prostatacancer. Prostatacancerförbundet arrangerar Mustaschkampen tillsammans med 26 lokala patientföreningar samt 10 huvudsamarbetspartners och ett 60-tal andra företagssamarbeten. Runt om i Sverige kommer det ske över hundra aktiviteter med fokus på att sprida uppmärksamhet och information om prostatacancer.

– För mig är det viktigt att uppmärksamma kampen mot prostatacancer. Jag tycker att tystnaden sjukdomen måste upphöra. Det är därför jag ställer upp i den här kampanjen, säger Andreas Wilson, skådespelare

I kampanjen medverkar även Henrik Schyffert, Gustaf Hammarsten, Andreas Wilson, Simon J. Berger, Martin Wallström samt Matias Varela.

9269fd39b7dbab56_org

FIKK - För att alla behövs
Läs också