Örebro Futsal Club

Nu finns det ”knasiga grönsaker” i butiken

- .

I dag börjar Coop i Marieberg att sälja ”knasiga grönsaker”. Det handlar om grönsaker som ser annorlunda ut på ytan men smakar precis som andra grönsaker. Detta är en del av Coops satsning mot matsvinn.

– Nu kan man äntligen köpa fullgoda grönsaker som annars skulle ha kasserats bara för att de ser knasiga ut. Det är ett steg mot minskat matsvinn, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Annons ▾

Från vecka 44 kommer Coop att sälja knasiga grönsaker i ett trettiotal stormarknader över hela landet. Grönsaker som annars skulle sorterats ut kommer att säljas till cirka 25 procent lägre pris. Tillgången på de knasiga grönsakerna kan därefter komma att variera stort under året.

– Det är både ekonomiskt och miljömässigt ohållbart att så mycket mat går förlorad från jord till bord. Vi på Coop vill lyfta frågan och bidra till att minska matsvinnet. Att vi nu börjar sälja de knasiga grönsakerna är ett konkret sätt, säger Louise König.

Coop kommer också informera om vad man som konsument kan göra för att minska matsvinnet. Matsvinn är ett problem i hela matkedjan, från det att den produceras till att hushållen slänger överbliven mat. Av matsvinnet står livsmedelsbutikerna för cirka 14 procent och hushållen för cirka 60 procent. En tvåbarnsfamilj slänger varje år mat för ungefär 6 000 kronor. Om alla människor skulle leva som vi svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Det visar Världsnaturfonden WWF:s beräkningar av våra så kallade ekologiska fotavtryck.

Coop är först ut på den svenska marknaden med knasiga grönsaker som en del av grönsakssortimentet.

Tio tips för att slippa slänga mat

*Frys in det du inte hinner äta direkt. Fryst frukt är perfekt till smoothies, och kryddor, purjolök och salladslök kan du också spara till senare.

*Låt trötta salladsblad och rotfrukter ligga i iskallt vatten, så piggnar de till efter någon timme.

*Förvara sallad, kronärtskockor och grönkål i luftiga men täta påsar, med en droppe vatten eller två.

*Låt ananasen ligga mjukt så får den inga tryckskador.

*Förvara frukt och bär i 2–5 grader.

*Håll isär potatis och lök, för att undvika att potatisen börjar gro.

*Förvara avokado i +10 grader som lägst, och lägg hård avokado tillsammans med ett äpple i en påse om du vill att den ska mogna snabbare.

*Sätt plastfolie på knoppen av bananen eller bananklasen, så håller den längre.

*Förläng livet på sparrisen genom att skära av den vid roten, och sedan ställa den i vatten i kylskåpet med en plastpåse över.

FIKK - För att alla behövs
Läs också