Örebro Futsal Club

Lyktgubbar i Örebro den tredje och fjärde november

· Publicerad: 3 november 2015 · 09.51.

Lyktgubbarna kommer att finnas ute, runt om i Örebro under två dagar för att informera om hur viktigt det är att använda reflexer och cykelbelysning. Ungefär 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt.

I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

Annons ▾

– När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll, säger Peter Smedberg, trafikingenjör på Örebro kommun. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Tänk även på att det är bra att ha reflexer på kopplet och gärna även på hunden när man är ute med sin hund.

Har du mörka kläder på dig så upptäcker en förare av en personbil med halvljus inte förrän på 20–30 meters avstånd, om du har ljusa kläder så syns du ifrån ungefär 60 meter, om du bär reflex så ser föraren dig redan på 125 meters avstånd. Observera att du syns ännu sämre på vintern, vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta handlar det om 2 till 4 gånger längre än vid normalt väglag.

– En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil, säger Erik Risberg på NTF. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Dessutom visar statistiken att var femte kollision mellan cykel och motorfordon sker i mörker. En vanlig olycka är att cyklisten blir påkörd bakifrån.

En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga.

Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in i reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Lyktgubbarna
Örebro och NTF genomför den sedvanliga lyktgubbeaktiviteten mellan den tredje och fjärde november runt om i Örebro. Lyktgubbarna är frivilliga från NTF och andra organisationer.

Vi finns på följande platser
3 november
Hamnplan, Skebäcksbron, Österplan, Södermalmsplan, Vasatorget, USÖ, Gustavsgatan och Stortorget.

4 november
Brickebacken, Oxhagen, Vivalla, Varberga, Ladugårdsängen, Västerängsgatan, Baronbackarna och Bromsplan.

664

FIKK - För att alla behövs
Läs också