Örebro Futsal Club

Tillfälliga gränskontroller införs

- .

Regeringen har vid en presskonferens meddelat att tillfälliga kontroller vid inre gräns införs.

Tillfälligt återinförda kontroller vid inre gräns innebär att polisen vid några utvalda gränsövergångsställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige. De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.
Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder bör alltså ha med pass eller nationellt id-kort.
För nordiska medborgare och personer med uppehållstillstånd i ett nordiskt land räcker det med ett giltigt körkort eller giltigt id-kort utfärdat i ett nordiskt land.

Annons ▾

Personer som väljer att ansöka om asyl vid en svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet. Däremot förändras inte polisens arbete med inre utlänningskontroller.
tländska medborgare som redan vistas i Sverige är inte skyldiga att ha med sig pass, men ska begäran av polisman visa upp pass eller andra handlingar som visar att personen har rätt att uppehålla sig i Sverige.
En inre utlänningskontroll får endast genomföras när det finns en grundad anledning att anta att personen saknar rätt att vistas i Sverige eller om det annars finns särskild anledning till kontroll.

FIKK - För att alla behövs
Läs också