Örebro Futsal Club

Låt dig inte luras i julhandeln

· Publicerad: 9 december 2015 · 15.33.

Föredrar du att handla i butik eller på nätet? Oavsett vilket ska du vara försiktig med ditt kort, din pinkod och dina kortuppgifter.
Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för stölder och bedrägerier.
Polisen varnar för att internetköp med stulna kortuppgifter och lån eller kreditköp med annans identitet är den form av bedrägerier som ökar mest.
Har du otur kan dina internetköp sluta med att du inte får dina varor och i värsta fall är alltihop en bluff och du lämnar ut dina kortuppgifter till kriminella. Säkerställ därför att du verkligen är på den sajt du vill handla ifrån och kolla gärna upp bolaget.

– Du hittar ofta varningar om du gör en sökning på företaget. Omdömen brukar finnas på olika sociala medier, säger Mattias Falkbåge på polisens nationella bedrägericenter.

Annons ▾

När du handlar med kort i butik är det lika viktigt att skydda din pinkod som när du tar ut pengar i automat.
– Täck över med handen när du slår din kod. Det finns bedragare som har som specialitet att titta över axeln på folk för att se deras pinkod, berättar Mattias Falkbåge.

När du handlar på nätet
• Se upp med falska hemsidor, som efterliknar välkända företag
• Är det extremt billigt är det säkert för bra för att vara sant
• Ha inte alla dina pengar på ditt kortkonto.
• Spärra ditt kort för internetköp och lås bara upp det när du ska handla. De flesta banker erbjuder denna möjlighet.

Ute i julhandeln
• Håll handen över när du slår din pinkod, både vid bankomaten och i butikskassan
• Håll koll på din plånbok och ditt kort,
• Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver

Tips och råd

Om du handlar i butik
Det är trångt i julhandeln och det gynnar ficktjuvar och bedragare. Ett vanligt sätt att komma åt dina pengar på kontot är att någon först står bakom dig i kön till antingen kassan eller bankomaten för att kunna se när du slår in din kod. Därefter följer någon efter dig och tar sedan din plånbok eller dina kort utan att du märker det. Sedan är det bara för bedragaren att gå till närmsta automat och tömma ditt konto.

Om du handlar på nätet
Hemma är det ju inte lika trångt som ute i handeln och du kan i lugn och ro köpa dina julklappar i nätbutikerna. Anonymiteten på internet är stor och det utnyttjas av många bedragare. Ibland skapar de falska företagssidor och ibland lägger de ut falska annonser och erbjudanden på andra företags äkta sidor.
Gör en sökning på Google om du inte känner till företaget sedan tidigare. Om företaget tidigare förekommit i bedrägliga sammanhang, dyker det troligen upp på någon varningssida. Även om företaget är välkänt kan det vara en god idé att kolla upp det noga, speciellt om du besöker sidan via en länk. Företagets hemsida bör innehålla kontaktuppgifter som du kan använda dig av för att verifiera att du köper av en seriös nätbutik.
Var misstänksam mot nätbutiker som erbjuder varor och tjänster till mycket låga priser. Låter det för bra för att vara sant, så är det troligen det. Risken är att leverans av vara
eller tjänst uteblir eller att du får ett paket med innehåll av ringa värde eller dålig kvalitet.

Om du är ute i sista minuten
Hur noga du än har planerat, så kanske du upptäcker att du glömt något och måste göra ett sista-minuten-köp. Ju mer bråttom du har desto större är risken att du förbiser de försiktighetsåtgärder som är nödvändiga för att avslöja att du kanske har med en bedragare att göra. Bedragare kan utnyttja de som är ute i sista minuten och lägga in annonser med extraerbjudanden med låga priser och löften om snabba leveranser före jul.
Slarva inte med att undersöka om erbjudandet verkligen är sant.

Om du handlar via annons
När julen har passerat kan bedragare använda sig av annonssidor på internet med påståendet att de vill sälja felköpta julklappar.
Om priset är mycket lågt, var misstänksam. Risken är att leverans av vara eller tjänst uteblir eller att du får ett paket med innehåll av ringa värde eller dålig kvalitet.
Betala aldrig i förskott till någons privata konto. Om det är möjligt, är det säkrare att träffa säljaren personligen. Undersök varan innan du betalar. Öppna förpackningen och säkerställ att det är rätt vara och fråga efter kvitto eller garantisedel om varan påstås vara nyinköpt.

FIKK - För att alla behövs
Läs också