Örebro Futsal Club

Rymdäventyret fortsätter i den nya Star Wars filmen

Då var dagen kommen! 16 december 2015 och en av årets mest ”hypade” film hade premiär. Star Wars – The Force Awakens. Den sjunde filmen om den episka rymdsagan som handlar om jedi-krigare, rymdslag och kampen mellan den goda och onda kraften.

· Publicerad: 17 december 2015 · 08.23.

Då var dagen kommen! 16 december 2015 och en av årets mest ”hypade” film hade premiär. Star Wars – The Force Awakens. Den sjunde filmen om den episka rymdsagan som handlar om jedi-krigare, rymdslag och kampen mellan den goda och onda kraften.

Star Wars serien har varit en av de mest älskade sedan den första filmen hade premiär 1977. Därför var det med en viss skepticism som man mottog nyheten om att Disney hade köpt upp rättigheterna till filmerna. Nu skulle de göra om Star Wars till en barnvänlig soppa med massa talande djur eller roliga karaktärer. Det är något som Georges Lucas redan har gjort när han introducerade Ewoker och Jar Jar Binks i sina filmer.

Annons ▾

Till min stora överraskning har man valt en mer mörk framtoning i The Force Awakens. För regin står J.J. Abrams som bland annat ligger bakom Super 8 och remakerna på Star Trek. Abrams vet hur man blandar episka rymdstrider med känslomesigt drama något som förekommer även i den nya Star Warsfilmen.

Filmen utspelar sig flera årtionden efter att rebellerna besegrade imperiet vid Endor och kejsaren dödades. General Leia (Carrie Fisher) letar efter sin bror Luke som har försvunnit. Hon har skickat sin bäste rymdpilot (Oscar Isaac) till planeten Jakku för att finna ett viktigt spår. Men han blir avbruten när Stormtroopers dyker upp på planeten.

Handlingen är i grunden ganska lik Star Wars från 1977. Filmen börjar på en ökenplanet och i slutet måste den goda sidan förstöra ett supervapen. Dagens TV-spels dramaturgi känns också igen, då filmens huvudkaraktärer åker från plats till plats och stöter på fiender som måste dödas.

Star Wars: The Force Awakens styrka ligger I hur man binder ihop de tidigare filmerna genom en mängd referenser men även de nya huvudkaraktärerna. Den kvinnliga hjälte Ray men framför allt Kylo Ren som är en skurkkaraktär med samvete, en mänsklig antagonist lyfter filmen till samma episka nivå som sina föregångare.

Fortsätter producenterna och manusförfattarna att driva den nya filmens handling framåt kan Georges Lucas tre filmer om Anakin Skywalker snart vara bortglömda då Star Wars: The Force Awakens är en mer värdig uppföljare inom Star Wars serien.

FIKK - För att alla behövs
Läs också