Örebro Futsal Club

Kränkningar i spel främmande för föräldrar

· Publicerad: 23 december 2015 · 11.09.

Närmare nio av tio barn över sju år spelar någon form av data- eller tv-spel och i jul ligger många spel under granen. Ändå har många föräldrar dålig koll på spelvärlden, enligt en ny undersökning från Demoskop och Telenor. Trots att spel är den vanligaste platsen på nätet där pojkar får nedsättande kommentarer och debatten om sexism i spelvärlden känner bara en av tre föräldrar till att det finns en hård jargong i spel.

Spel är en av de aktiviteter barn ägnar mest tid åt på nätet och kanske ännu mer under julledigheten. Drygt fyra av tio föräldrar anser att spelandet är bra för barnen och närmare hälften tycker att det är ett bra sätt att umgås. Tre av tio tycker dock att barnen spelar för mycket, bland föräldrar till tonårspojkar är siffran den dubbla.

Annons ▾

Okunskap om hård jargong
Okunskapen om spelvärlden och vad barnen faktiskt gör när de spelar är stor bland föräldrar. Bara en av tre föräldrar känner till att det finns en hård jargong i spel enligt Telenors undersökning. Detta trots att spel är den vanligaste platsen på nätet där pojkar får kränkande kommentarer, enligt Friends, och att många spelande tjejer vittnat om sexism och nedsättande kommentarer. Föräldrar till barn som spelar är mindre oroliga för att barnen ska utsättas för kränkande kommentarer än föräldrar till barn som använder sociala medier.

– Det är naturligare för föräldrar att hänga med till fotbollsträningen än att spela Counter-Strike med sina barn. Samtidigt ser vi att allt fler vill engagera sig och ta del av den fantastiska värld som spel erbjuder. Att föräldrar engagerar sig är viktigt, inte minst för att komma åt den hårda jargong som finns i många spel, säger Jesper Eglin, utbildare på spelförbundet Sverok.

Fyra av tio föräldrar uppger att de sällan eller aldrig pratar med sina barn om deras spelande eller liv på nätet, många anser att de inte har behov av det.

Telenor Sverige har under hösten lanserat initiativet #Nätprat, för att uppmuntra samtalet om nätet mellan barn och vuxna. Eftersom spel utgör en stor del av barns aktiviteter online har det blivit en viktig del av initiativet och Telenor har därför inlett ett samarbete med spelförbundet Sverok.

– För föräldrar kan det vara en hög tröskel att närma sig sina barns spelande. Med Nätprat vill vi hjälpa föräldrar att bli mer involverade. Vi vill uppmuntra föräldrar att nu under julen ta tillfället i akt och prata om och gärna också spela med barnen, då många får spel i julklapp och kanske spelar mer än vanligt, säger Lina Sundqvist, ansvarig för kundtrygghet och -analys på Telenor.

FIKK - För att alla behövs
Läs också