Örebro Futsal Club

Den värsta dagen på hela året – ”en naturlig skyddsmekanism som gör att djur överlever”

· Publicerad: 26 december 2015 · 23.20.

Nyår är för många hundar och andra djur och dess ägare den värsta dagen under hela året.
Skotträdsla är tyvärr vanlig hos hund. Försiktighet och viss rädsla för ovanliga eller konstiga saker är en naturlig skyddsmekanism som gör att djuren överlever. Nyår är för många hundar och hundägare den värsta dagen under hela året. Medan folk firar och skjuter iväg raketer och smällare, lider mängder med hundar.

Att tillbringa nyåret på landet, så långt från fyrverkerier och smällare det går, är ett bra alternativ för dom som har den möjligheten. Andra hänger upp tunga gardiner för fönstren och spelar hög musik för att dämpa ljudet utifrån och många skotträdda hundar får lugnande medicinering för att klara sig genom nyåret.

Annons ▾

För en del håller rädslan i sig långt efter avslutat nyårsfirande, och minsta skott får en mysig skogspromenad att förvandlas till en skräckupplevelse.

– Det bästa för en skott- och fyrverkerirädd hund är att resa bort under nyår till en lugnare plats. Kanske du har vänner eller släkt som ska tillbringa nyår på landet och som kan ta med sig din hund? Ring runt och fråga om din hund får följa med.

– Om du väljer att stanna hemma kan ett bra alternativ vara att träna din hund med en fyrverkeriskiva. Höj volymen allteftersom din hund vänjer sig vid ljudet.

– Skapa en koja av isolerande filtar i god tid innan nyår, där du tränar din hund till att ha roligt och att äta gott i. Denna plats ska enbart upplevas som positiv. Vid nyår blir då kojan en perfekt frivillig plats att vistas i, isolerat från smällarnas ljus och i viss mån ljud.

– Täck för fönster med isolerande filtar, eftersom även ljuset från raketer och smällare skrämmer hundar.

– Ha på musik/Tv och stoppa in bomull i din hunds öron. Öva gärna med bomullen ett par gånger innan så hunden vänjer sig.

– Använd med fördel D.A.P. doftavgivare, (Dog Appeasing Pheromone) en syntetiskt framställd kopia av hundens egna lugnande feromon vilket gör att omgivningen känns mer trygg och trivsam för din hund. D.A.P. finns även i halsband för rastning samt spray för exempelvis bilåkning.

– Försök att undvika långa promenader då inga rädda hundar vill vara ute och spatsera. Gå ut udda tider, tidig morgon och middagstid brukar vara som mest tyst under nyårshelger. Gå sedan ut när det tystnat efter tolvslaget.

– Om du och din hund råkar ut för skott/smällare och fyrverkerier under en promenad bör du med fördel gå åt motsatt håll promenaden därpå. Detta då din hund kan associera den plats där ni tidigare råkat ut för smällare till en obehaglig ”smällplats” och kan således bli orolig om den måste gå dit igen.

– Du skall varken berömma eller ömka din hund eftersom du då sänder ut signaler till hunden att det finns anledning till oro. Låtsas istället inte om att det smäller, titta heller inte på hunden vid smällar då detta visar din hund att även husse och matte tycker att skott, smällare är farligt. Ignorera alla ljud och lek gärna med din hund!

– Bestraffa aldrig din hund när den är rädd eftersom detta förstärker rädslan då hunden associerar ett spändare sinnelag med att husse och matte också blir upprörd över ljudet, eller ännu värre att smällare också gör ont.

– Vissa hundar reagerar mer än andra och blir mer panikslagna vid skott och fyrverkerier. Dessa hundar kan behöva ytterligare hjälp med lugnande medel. Det finns ett receptfritt preparat mot rädsla och ångest som djurkliniker, veterinärer säljer, Zylkéne så fråga gärna personal om råd och anvisningar.

Glöm inte bort att vara ute i god tid för att se vad som hjälper just ditt husdjur. Tänk även på att det kan finnas andra som lider av fyrverkerier, inte bara hundar utan även människor och vilda djur.

FIKK - För att alla behövs
Läs också