Nu finns hjälp mot Restless legs

· Publicerad: 28 december 2015 · 10.42.

Omkring har 34 000 örebroare har sjukdomen Restless legs syndrome, RLS, med besvärliga krypningar, smärtor och domningar i benen som gör det helt omöjligt att sitta stilla eller sova.
Nu finns det hjälp i form av magnetbandet Restpad, en patenterad innovation som lindrar symptomen redan inom 15 minuter.

– Rastlösa ben är extremt obehagligt och ger ofta svåra sömnstörningar. Tyvärr lider många i det tysta och vet varken vad besvären beror på eller att det finns lindring mot problemet, säger Johan Wulfcrona, som utvecklat Restpad efter att själv ha haft problem med sjukdomen i hela sitt vuxna liv.

Annons ▾

Upp till 15 procent av landets vuxna befolkning beräknas ha Restless legs syndrome, enligt en uppskattning av Läkemedelsverket. Omsätter man det till siffror för Örebro innebär det att upp till omkring 34 000 vuxna länsbor har sjukdomen*. Besvären kommer ofta i 30- till 40-årsåldern och andelen som har besvär ökar med åldern, men även yngre kan drabbas.

Skapar magnetiskt tryck
Restpad är ett patenterat medicintekniskt hjälpmedel i form av ett magnetband som fästs på benet där stickningarna är som värst. Bandet skapar ett tryck som bidrar till att oron i benen försvinner. Effekten märks efter bara 15 minuter, och metoden kan även användas förebyggande under till exempel flygresor, biobesök eller en stund innan du går och lägger dig.

Johan Wulfcrona har haft problem med rastlösa ben sedan 1987. Han har testat allt från kvällspromenader till medicinering mot sjukdomen, men när inget av det fungerade började han se sig om efter en ny metod.

– Det är konstaterat att magnetbehandling kan hjälpa mot utstrålande smärtor i benen. Det fick mig att fundera på om metoden även skulle kunna tillämpas vid rastlösa ben. Eftersom jag inte kunde hitta någon produkt på marknaden bestämde jag mig för att utveckla den själv, säger han.

Patenterad produkt
Restpad är en godkänd CE-märkt produkt utvecklad i nära samarbete med rådgivare och forskare. Tillsammans med det tryck som metoden skapar lindrar de naturliga magneterna i bandet besvären. 95 procent av användarna uppger att de slipper eller minskar sina problem.

Detta kan också lindra symptomen:Enklare träning, som till exempel en promenad eller cykeltur Regelbundna sovtider Att hålla sovrummet svaltMassage och avslappning Värme eller kyla på fötterna och benen

Om Restless legs syndrome, RLS
Restless legs syndrome, eller Willis Ekboms sjukdom som den också heter, är en sensorimotorisk sjukdom som ger smärtor, krypningar och ryckningar i benen. Trots att det är en vanlig sjukdom är den fortfarande relativt okänd. Symptomen kommer vanligen kvälls- och nattetid och ger ofta svåra sömnproblem.

*15 procent av totala antalet invånare, enligt siffror från SCB (personer 18 år och över, 31 dec 2014).

FIKK - För att alla behövs
Läs också