Örebro Futsal Club

Motörheads frontman Lemmy har avlidit

· Publicerad: 29 december 2015 · 02.26.

Den legendariske basisten och sångaren i bandet Motörhead Lemmy Kilmister har avlidigt vid en ålder av 70 år, dödsbudet kom den 28:december. Lemmy har under de senaste åren haft problem med hälsan och varit inlagd på sjukhus till och från, dödsorsaken ska vara cancer enligt ett meddelande på bandets facebooksida.

Ozzy Obourne skriver på sin Twitter
– Förlorat en av mina bästa vänner Lemmy, idag. Han kommer att saknas, han var en krigare och en legend.
Jag kommer att se dig på andra sidan.

Annons ▾

Fakta om Lemmy från wikipedia
Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister, född 24 december 1945 i Stoke-on-Trent, Staffordshire, död 28 december 2015, var en brittisk musiker.
Kilmister grundade 1975 rock-bandet Motörhead, där han var sångare och basist.
Innan dess hade Lemmy varit medlem av bandet Hawkwind.
På 1960-talet var han bland annat med i Sam Gopal och The Rockin’ Vickers (i båda banden under namnet Ian Willis), och jobbade under en tid i Jimi Hendrix road crew.
Kilmister spelar på en hårt distad bas av modell Rickenbacker 4001.
Kilmister skriver i sin självbiografi White Line Fever att han fick smeknamnet ”Lemmy” när han som barn flyttade till Wales från England – och att smeknamnet är en variant på walesiskt slang för engelsman.
Det har framkommit senare att ursprunget till uttrycket ”Lemmy a quid till Friday” var att han behövde låna pengar av sina kompisar för sitt spelberoende, som gällde enarmade banditer.

1975 blev Lemmy sparkad från sitt gamla band Hawkwind efter en konsert i Kanada på grund av drogmissbruk.
Strax därefter åkte Lemmy hem till England och satte ihop sitt eget band, originalsättningen bestod av Lemmy Kilmister på bas och sång, Larry Wallis på gitarr och Lucas Fox på trummor.

Från början var det tänkt att bandet skulle heta ”Bastard” men managern tyckte inte att det var någon bra idé, istället fick de heta Motörhead efter en Hawkwindlåt som Lemmy hade skrivit. Året därpå blev Lucas utbytt mot Phil Taylor.
Motörhead skulle egentligen vara en kvartett och Larry ville gärna ha ytterligare en gitarrist.
Till slut hittade de en gitarrist som hette Eddie Clark som ordnade så att de fick repa gratis i en studio i Chelsea. När de skulle till studion dök alla upp förutom Larry och de bestämde sig för att börja utan honom.
Flera timmar senare kom Larry och repade med dem men efter det lämnade han bandet och Motörhead fortsatte som en trio. Ett år senare fick Motörhead skivkontrakt med Chiswick och spelade in sin första singel och album. 1978 fick Motörhead skivkontrakt med Bronze records och fick spela in en singel

FIKK - För att alla behövs
Läs också