Vilka mobiltrender slår igenom nästa år?

· Publicerad: 29 december 2015 · 15.33.

Hållbara och personliga mobiler blir några av de mest efterlängtade mobiltrenderna under 2016. I alla fall om man ska tro operatören Tres som idag presenterade fem trender som de tror blir verklighet under 2016.

Utvecklingen inom mobiltelefonin fortsätter i ett rasande tempo och kommer fortsätta påverka hur vi kommunicerar och konsumerar. Samtidigt är inte marknaden alltid mogen för alla nya trender som duggar tätt.

Annons ▾

Inför det nya året har därför mobiloperatören Tres avdelning som ansvarar för mobiler, surfplattor och tillbehör tittat in i spåkulan för att se vilka av de nya trenderna på mobilmarknaden som kommer slå igenom på bred front hos mobilanvändarna nästa år.

1. Bye bye till spräckta mobilskärmar
Snart kan spräckta mobilskärmar vara ett minne blott. Flera tillverkare planerar att erbjuda skärmgaranti eller lansera mobiler med okrossbara skärmar, men utan att kompromissa med design och innehåll. Motorola har nyligen lanserat Droid Turbo 2 som tillhör premiumskiktet bland mobilerna och tål att både kastas och trampas på.

2. Enklare att ladda mobilen
Vi använder våra mobiler till allt fler funktioner vilket ställer höga krav på batteritiden. Snabbladdning av mobiler och trådlösa laddare finns redan på marknaden men har ännu inte slagit igenom brett. Till exempel använder Samsung en snabbladdare för sin nya mobil Galaxy S6 och Ikea har infört inbyggda trådlösa mobilladdare i inredning. 2016 blir året då trådlösa laddare och snabbladdning går hem i stugorna och blir en självklarhet hos mobiltillverkarna.

3. De personliga mobilernas återkomst
Sedan några år tillbaka har det funnits en global trend där konsumenterna själva får bestämma hur en produkt ska se ut, som att designa sina egna löparskor eller smycken. Nästa år kommer vi även att se mer av personliga mobiler där man kommer att kunna köpa påbyggnadsmoduler till sin mobil och anpassa den efter behov. Det är inte bara tillbehör som mobilskal som fortsätter vara personliga utan även mobilerna. Det för tankarna tillbaka till millennieskiftet då färgglada och personliga mobiler som till exempel Nokias färgglada telefon 5110 var på allas läppar och öron.

4. Virtual reality blir på riktigt
Virtual reality, att man blir uppslukad av en cybervärld, växer och tar digitala upplevelser till en helt ny nivå. Metoden blir nu tillgänglig för en bredare publik tack vare ny teknik och produkter som blir förenliga med mobilernas utveckling. Det vanligaste sättet är att fästa sin smartphone i ett par VR-glasögon och på så sätt se miljöer i 360 graders vinkel. Eller varför inte se en konsert eller fotbollsmatch utifrån artistens eller fotbollsspelarens synfält.

5. Smartphones för alla
Toppmobilerna har länge legat högst upp hos konsumenternas önskelista men smartphones är inte längre bara en lyxprodukt. Det som växer alltmer är billigare och enklare smartphones. Tack vare att utvecklingen inom mobiltelefonin skett i snabb takt har också den generella kvaliteten hos smartphones ökat markant. Idag har 9 av 10 svenskar en smartphone och vi lär se fler smartphones som är speciellt anpassade för barn och äldre dyka upp under 2016. Till exempel har Telefontillverkaren Doro gjort succé hos äldre med sina användarvänliga och prisvärda smartphones.

FIKK - För att alla behövs
Läs också