Örebro Futsal Club

Sportkrönikan 2015 – Guldet blev till sand

· Publicerad: 30 december 2015 · 16.58.

Ett nytt år ligger för dörren och vi kan lämnat ett sportår utan framgångar bakom oss. När jag för ca ett år sen skrev en sportkrönika här på Örebro Tribune gick vi in i ett nytt år med stora framgångar bakom oss.

Sportstaden Örebro hade under 2014 visa upp starka prestationer inom både lagidrott och individuella sportsliga framgångar. Tyvärr kan inte 2015 lämna samma positiva besked efter sig då ett nytt mörker har lagt sig över staden.

Annons ▾

Men året började positivt och de vindar som blåste in över 2015 hade fortfarande framgångar med sig. Örebros hetaste lag är utan tevekan Örebro Hockey. Laget spelade bra och hade två av SHL:s bästa spelare i truppen, centern Derek Ryan och målvakten Julius Hudacek.

När grundserien var slut stod Ryan som segrare av SHL:s poängligan med 60 poäng, samtidigt hade Hudaceks segershower efter matchen blivit en av de hetaste snackisarna i hockeysverige. Örebro tog sig till slutspel, ett historiskt SHL-slutspel, det första i klubbens historia. Men väl där blev de kommande svenska mästarna Växjö allt för svåra. I den sjätte matchen skickade veteranen Tomi Kallio ut Örebro ur slutspelet med ett mål på övertid.

Sportåret 2015 handlade till en början om mer än bara framgångar inom ishockeyn. I Slutet av januari arrangerades SM-veckan i Örebro. Flera hundra idrottare skulle göra upp i olika vintersporter som skidåkning, rallycross och curling.

OS-medaljörer som Anette Norberg, Charlotte Kalla och Marcus Hellner besökte Örebro under ett par veckor. SM-veckans olika grenar kunde beskådas på flera platser runt om i Örebro, så som Travbanan, Idrottshuset och Ånnaboda.

Framgångarna uteblev för Örebros fotbollslag
Vintern blev till vår och förväntningar på stadens fotbollsklubbar vara stora när säsonger drog igång. ÖSK slutade under 2014 på en femteplats och KIF Örebro på en andra plats, damerna hade även ett par Champions League matcher att spela framåt hösten.

KIF tappade flera nyckelspelare inför säsongen men nyförvärven var också imponerande. Landslagsmeriterade trion Carola Söberg, Hanna Folkesson och Lisa Dahlkvist skulle hjälpa laget att skörda nya framgångar.

Men både Folkesson och Dahlkvist gick sönder inför säsongspremiären och KIF lyckades aldrig komma upp i samma nivå som året innan. Men i deras frånvara klev en ny ung trio fram och levererade för klubben. Ogonna Chukwudi, Julia Spetsmark och Michelle de Jongh utgjorde KIF:s starkaste lagdel när de fick mer speltid på mittfältet.

Tillslut kunde KIF placera sig på en femteplats i årets damallsvenska, ändå en bra prestation då lagets forwards inte lyckades leverera och att Folkesson inte spelade en match och Dahlkvist lämnade för PSG under säsongen.

För ÖSK slutade säsongen precis som den året innan, laget började svagt men rykte upp sig under hösten. I år var det till och med så att ÖSK var nära, mycket nära att hamna på nedflyttningsplats. Vårens svaga inledning lystes enbart upp av framgångarna i svenska cupen, även om ÖSK förlorade finalen mot IFK Göteborg. Men Alexander Axén lyckades återigen ro i land skeppet och ÖSK slutade på en nionde plats.

Nyckeln till framgången under hösten var ett par nyförvärv, ett par spelare som klubben hade saknat under våren och sommaren. Martin Broberg kom in från Djurgården och etablerade sig som en av de farligaste mittfältarna i allsvenskan. ÖSK pockade även in Astrit Ajdarevic under hösten, en spelare som blev en injektion i anfallsspelet.

Både ÖSK och KIF avslutade sina säsonger positivt, även om KIF:s säsong slutade med ett uttåg hur Champions Leauge spelet, det vara bara ett mål från Anja Mittag på Behrn Arena som blev skillnaden mellan uttåg och avancemang för tjejerna.

Framgångar inom de smalare sporterna
Även om fotbollsklubbarna avslutade på ett positivt sätt så går det inte förneka att man hade högre förväntningar på lagen. Tillslut handlade det mer om att rädda säsongen från katastrof, framför allt för ÖSK:s del som ändå avslutade på ett fantastiskt sätt.

Vill man hitta framgångar i Örebro får man leta bland de smalare idrotterna. Black Knights spelade sin tredje raka final under 2015, laget förlorade återigen mot rivalen Carlstad Crusaders men samtidigt har man etablerat sig som en av de stora i ligan.

Förmodligen handlar det inte om att Black Knights ska vinna utan när. Laget har arbeta bra för att etablera sig i toppen och det finns bara ett hinder som står i vägen och det är Carlstad Crusaders.

Örebro Hockey har inte lyckats återupprepa succén från förra säsongen och våren. Laget som gick till slutspel ligger i skrivande stunder bara fem poäng från att missa playin-kvalet. Samtidigt upplever klubben en av de värsta formsvackor den här säsongen.

Vill man se framgångar ska man ha bege sig till Idrottshuset där Örebro Volley gör en av sina bästa säsonger på fler år. Laget gick till slutspel i våras och fick spela ett länsderby mot Lindesberg. Tjejerna i Linde var starkare och kunde besegra Örebro som för andra året i rad åkte ut i första omgången.

Inför hösten förstärkte Örebro sitt lag med ytligare spetskompetens samtidigt som många av nyckelspelarna från i våras fanns kvar i truppen. Örebro Volley ligger i skrivande stunder på en tredjeplats i tabellen medan Lindesberg bara ligger på en femteplats. Att Örebro spelar final nästa vår är ingen omöjlighet.

Nyckelspelare tackade för sig
Under året har även ett par betydelsefulla nyckelspelare valt att lägga av i sina respektive lag. KIF Örebros lagkapten Elin Magnusson gjorde sin sista match i KIF tröjan under årets säsong. Samtidigt tackade wide recievern Johan Stål för sig i Black Knights. Dessa två profiler kommer självklart vara saknade då de tillförde sina klubbar med både rutin och karisma.

Men någonstans i mörkret finns det ändå ljus. 2016 kan bara bli bättre och samtidigt har sportåret i Örebro bjudit på framgångar även om storlagen har svikit. Hockeysäsongen har långt ifrån färdigspelad och fotbollslagen har flera månader på sig att förbereda sig.

Och i deras frånvaro finns Örebro även representerat i flera stora lagsporterna i Sverige, Innebandy, Basket, Bandy och mycket, mycket mer.

FIKK - För att alla behövs
Läs också