Örebro Futsal Club

Musikkrönika – Svårt att toppa musikåret 2015

· Publicerad: 31 december 2015 · 12.01.

För ett par dagar sen avled rocklegenden Lemmy Kilmister i sitt hem, han blev 70 år gammal. I slutet av maj spelade han med sitt band Motörhead på Metallsvenskan i Örebro. Hans bortgång medförde att en redan historisk konsert fick större betydelse för musikåret 2015. Att denna legend gjorde en av sina sista spelningar här visar vilket musikår det har varit i Örebro.

För det kommer bli svårt att toppa 2015, utbudet av världsartister har inte varit större. Örebro arrangerade både en delfinal i Melodifestivalen och en jubileumsvecka där flera stora svenska artister uppträdde.

Annons ▾

Ritz banade vägen för spektakulärt musikår
Att 2015 skulle bli ett speciellt år förstod man redan under januari när nattklubben Ritz lyckades få hit hiphop-stjärnan Snoop Dogg. Han uppträdde dock under artistnamnet DJ Snoopadelic och spelade bara musik från ett DJ-bås, men det var ändå en världsstjärna som stod där.

Arrangörerna på Ritz har under året bjudet på flera stora artistuppträdanden, bara år har Electric Banana Band, Zara Larsson och Nause stått på nattklubbens scen. Dessutom fick de hit NHL-proffset Mika Zibanejad som gästspelade som DJ på Frimis under sommaren.

Fast årets största musikaliska händelse var Melodifestivalen. Örebro fick i år vara med och arrangera deltävling 4, den deltävling där Måns Zelmerlöw medverkade i. Måns började sitt Eurovisionäventyr i Örebro som avslutades med en slutseger i Wien.

Melodifestivalen ägde rum under ett par dagarna i slutet av februari, redan under årets två första månader hade musikutbudet nästan toppats, men flera spektakulära uppträdanden skulle ändå äga rum i Örebro under året.

Det brittiska popbandet Simple Minds besökte Conventum Kongress under mars månad samtidigt som lokalhjältarna Millencolin hade releasefest på Ritz i slutet av April.

Maj förvandlades under 2015 till en riktigt festivalmånad, örebroare fick uppleva hela två festivaler under en korttid. Först återuppstod Yeahfestivalen, där bland annat Markus Krunegård och Hoffmaestro uppträdde.

Och därefter genomfördes den årliga Metallsvenskan, som i år blev historisk då Motörhead besökte festivalen. Årets upplaga blev dessutom en av de blötaste då det regnade i stort sätt hela tiden under lördagen.

Sommarens största höjdpunkt var 750 årsjubileet som ägde rum i centrala Örebro. Invånarna bjöds på flera häftiga event som Color me Rad och ett motorcross hopp över Svartån. Men självklart stod musiken i fokus.

Flera av Sveriges största artister uppträdde under veckan. Vid en scen nere vid Örebro Slott uppträdde bland annat, Miriam Bryant, Eric Saade, JTR och Magnus Uggla. Jubileumsveckan avslutades med en eldshow och ett DJ-uppträdande.

En svalare höst
Hösten blev inte lika het som sommaren och våren, även om Live at Heart arrangerades i vanlig ordning så bjöds det inte på några större märkvärdiga spelningar i Örebro. Även om det legendariska punkbandet No fun at all spelade på Satin och världsbandet In Flames gästade Örebro så kan man inte skryta om samma intensiva tempo som årets inleddes med. Dessutom kunde inte O, helga natt genomföras efter att en storm dragit in över Örebro, passande nog hette stormen Helga.

Detta fantastiska musikår fick en ganska tråkig avslutning, både i och med Lemmys bortgång och en inställd jultradition, för det kommer bli svårt att toppa detta musikår. Det var länge sen Örebro upplevde så här mycket stjärnglans.

FIKK - För att alla behövs
Läs också