Örebro Futsal Club

Den oförstådda konstens betydelse

Open Art står för dörren och de olika konstverken börjar på flera håll i Örebro ta sin form.

· Publicerad: 6 juni 2017 · 00.27.
Open Art

Denna biennal brukar ofta orsaka debatt på grund av spektakulära konsertverk och inför Open Art 2017 så har stolarna på Järntorget i centrala Örebro blivit den stora snackisen.

Klagomål från en gammal Örebroare

Under söndagen dök det upp en insändare i lokaltiden NA med rubriken ”En soptipp istället för en fontän”.

Annons ▾

Insändaren var signerad av ”Gammal örebroare”, och denne gick till hård attack mot konstverket på Järntorget. ”fick till min förskräckelse se att kommunen anlagt ett konstverk som liknar en soptipp”, går det att läsa i insändarens inledning.

Detta får mig återigen att greppa tag i tangentbordet och skriva.

Vad är konst?

Det första som slog mig att detta återigen är en gammal bakåtsträvare som inte uppskattar kreativa skapelser som förnyar vår stad, samtidigt återkommer den stora frågan vad är egentligen konst. Vem får betrakta den och avgöra om de är bra?

Personen som skrev insändaren till NA.se har klargjort att denne anser att Open Arts konst är skräp. Speciellt då denne även gav en känga till den berömda kaninen som låg på Stortorget 2011. Att konst berör bevisar dock vilken kraft som finns i dess form att uttrycka sig.

Den oförstådda konstens betydelse

Det jag dock reagerar på är att folk inte verkar förstå vilken betydelse dessa konstverk har för Örebro. För även hur oförstådda många av dessa konstverk är skapar de uppmärksamhet och debatt. Dessutom lockar Open Art turister till Örebro som i sin tur genererar inkomster i form av pengar, även om det i större uträckning kanske inte lockar lika många betalade besökare som en festival eller ett event.

Samtidigt får man inte glömma bort att Open Art får ekonomiskt stöd från både näringslivet och kommunen. Det kanske i slutändan går plus minus noll.

Tråkigt smutskastande av Open Art

Jag tycker det är tråkigt att inför varje Open Art behöva läsa den här typen av insändare och artiklar om ett rätt så häftigt event. För även om jag inte förstår mig på varje konstverk är det kul att sommaren i Örebro får sig en abstrakt omvandling.

Jag kommer med glädje gå ner till Järntorget i sommar och beskåda denna soptipp med stolar.För Open Art lyfter Örebro även om det ibland består av oförstådd konst som vi inte alltid förstår betydelsen av.

FIKK - För att alla behövs