Örebro Futsal Club

Direktörerna som vinner lönejakten

Toppchefer i kommun- och landstingsägda bolag tjänar betydligt mer än både kommundirektörer och politiker.

· Publicerad: 15 juni 2017 · 16.43.
Affärsman

Toppchefer i kommun- och landstingsägda bolag tjänar betydligt mer än både kommundirektörer och politiker. Men bolagens storlek avgör inte lönenivån, och männen har högre löner än kvinnorna, visar Dagens Samhälles lönegranskning.

Stockholms läns landstings lokaltrafikbolag SL omsätter 18 miljarder

Det tydligaste exemplet på att bolagsstorlek inte avgör lönen är Caroline Ottosson, vd på det överlägset största företaget, Stockholms läns landstings lokaltrafikbolag SL, som omsätter nästan 18 miljarder per år.

Annons ▾

Med 165 000 kronor i månaden hamnar hon på nionde plats på löne-topp-listan, långt efter högsta cheferna på betydligt mindre företag. Samtliga åtta före henne är dessutom män.

Den som tjänar mest i relation till bolagets storlek är Peter Graf på vårdbolaget Tiohundra, som ägs av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Tiohundra omsätter mindre än en tiondel av SL, men Peter Graf ligger med drygt 174 000 kronor i månaden nästan 10 000 över Caroline Ottosson.

De kvinnliga vd:arna tjänar i snitt lite drygt 120 000 kronor i månaden. Männen ligger på ett snitt på nära 143 000 i månaden. Och då är det kvinnor som styr i två av de tre största företagen, SL och Göteborg Energi.

Linköpings kommun sticker ut mest

Den kommun som sticker ut mest när det gäller vd-löner är Linköping. Här finns både den bäst betalda energibolags-vd:n och den bäst betalda vd:n för ett allmännyttigt bostadsbolag.

FIKK - För att alla behövs