Örebro Futsal Club

Tio saker du kanske inte visste om Game of Thrones

Om ca 2 veckor har säsong 7 av den populära TV-serien Game of Thrones premiär. Webbsidan TV-nu släppte idag denna lista över saker du inte kanske kände till om serien.

· Publicerad: 1 juli 2017 · 00.09.

Den 16 juli har säsong 7 av den populära TV-serien Game of Thrones premiär.

Serien har sen starten 2011 varit en av världens största och mest påkostade TV-serier.

Annons ▾

Med ca 2 veckor kvar till premiären släppte webbsidan Tv.nu denna lista över 10 saker du kanske inte visste om Game of Thrones.

1. Dothraki är ett riktigt språk

Har du fantiserat om att prata precis som Khal Drogo och resten av gänget? Då är det din turdag.

Mannen som skapade språket Dothraki, David J. Petersen, har nu möjliggjort det genom att släppa en bok med hur du går till väga. Du kan till och med lära dig språket direkt via en app som kostar runt 30 kronor.

2. En av de blodigaste serierna någonsin

Under en period av 4 säsonger hinner 133 namngivna karaktärer bli mördade, vilket innebär att det dör 4.5 karaktärer per avsnitt. Fram till idag finns det endast fem avsnitt där ingen karaktär dör.

3. Theon Greyjoy är bror till popstjärnan Lily Allen
Foto: Home Box Office (HBO)

I serien känner vi honom som Theon Greyjoy, men i verkligheten heter han egentligen Alfie Allen och är lillebror till sin ett år äldre syster Lily Allen, som säkert många känner igen.

Den brittiska popstjärnan har till och med skrivit en låt om sin bror som ligger på albumet Alright, Still från 2006. Låten heter Alfie och handlar om hans mindre nyttiga relation till cannabis.

4. Nakenscen kostade 1,5 miljoner kronor

När Lena Heady, som spelar Cersei Lannister och drottning, skulle göra nakendebut i Game of Thrones var produktionsbolaget tvungna att vidta ovanliga åtgärder.

Det sägs att 200 säkerhetsvakter kallades in för att hålla inspelningsplatsen hemlig, butiksägare i närheten betalades för att hålla stängt under tiden scenerna spelades in och även mobiltelefoner förbjöds. Enbart den scenen kostade därför hela 1,5 miljoner kronor.

5. Serien påverkar föräldrars val av namn

En undersökning som gjordes i England 2014 visade det sig att serien har influerat nyblivna föräldrar i deras val av namn. Under 2014 blev 53 stycken barn blev döpta till Khaleesi, 9 stycken Daenerys och hela 244 döptes till Arya.

Foto: Home Box Office (HBO)
6. Det tar ett halvår att göra en drakscen

Många tittare har Daenerys Targaryen som favoritkaraktär, en del beror säkert på alla mäktiga scener med drakarna som utspelar sig under seriens gång.

Men det tar sin lilla tid att skapa dessa fantastiska scener. Enligt uppgift tar det tio personer mer än ett halvår att göra en enda drakscen till serien.

Genom att använda kycklingar och andra levande djur för att hitta verklighetstrogna rörelsemönster så bygger grafikerna drakarna från grunden. Det tar tid, men blir mäktigt.

Foto: Home Box Office (HBO)
7. Serien kostade 81 miljoner per avsnitt i säsong 6

Inför förra säsongen låg snittkostnaden på hisnande 49 miljoner per avsnitt, men när säsong 6 släpptes så var kostnaden än högre. Slutnotan skrevs till 81 miljoner svenska kronor per avsnitt, mycket på grund av stora krigsscener.

8. Flera kända musiker i ”The Red Wedding”

Du har säkert sett scenen The Red Wedding i säsong 3, där Lord Walder Frey hämnas Robert Stark och massakrerar inte bara Robb Stark, utan också Lady Catelyn och Drottning Talisa.

Det många missat är att flera kända musiker syns i förbifarten. Flera musiker ur det isländska bandet Sigur Rós dyker upp och spelar precis innan massakern börjar. Även Coldplays trummis Will Champion hoppar in och gästar bröllopsbandet.

9. Game of Thrones är den mest populära serien någonsin

Om man följer betygsättningen på världens största filmsajt IMdB så är Game of Thrones den populäraste serien hittills – 9,5 i snitt. Endast två serier till har samma snittbetyg: Planet Earth och Band of Brothers.

Däremot så har Game of Thrones mer än 5 gånger så många som som röstat/betygsatt i jämförelse med de två andra serierna, vilket gör att GoT räknas som nummer 1 på den topplistan.

10. Star Wars + Game of Thrones = sant?

När Star Wars gjorde comeback 2015 med Star Wars: episode VII – The Force Awakens så kunde man hitta hela sex stycken skådespelare i filmen som tidigare medverkat i Game of Thrones.

Bland annat fick vi se Brianne of Tarth (Gwendoline Christie) spela Captain Phasma.

FIKK - För att alla behövs