Örebro Futsal Club

Örebro Basket är nya Eco Örebro – nu kvalificerad för spel i division ett

Vår målsättning är solklar, vi ska ta revansch och visa att Örebro är en stad som ska stå på basketkartan.

· Publicerad: 3 juli 2017 · 20.47.
Örebro Basket

Örebro Basket-LogotypSäsongen 2015/2016 var den sista säsongen som Eco Örebro spelade i den högsta serien i Sverige. Sedan kastades laget ut ur ligan och verksamheten lades ner.

Det fanns fortfarande ett fåtal som fortfarande trodde på laget, man lät inte basketen dö helt. Ett nytt projekt startades där man höll fast vid namnet Örebro Basket.

Annons ▾

Under augusti 2016 så hölls en ”try out” i Idrottshuset, för att se om det fanns potentiella idrottsmän för att spela i division två.

Eldsjälar finns med och bildar ny trupp för laget

En handfull spelare ihop med ett par eldsjälar från gamla Eco Örebro fanns med i truppen och fyra veckor innan säsongsstart så bildades den nya truppen för Örebro Basket. Man startar upp med en ung tränare i spetsen och nu började Örebro Basket ta hem vinst efter vinst, och den nybildade truppen började göra succé i mellansveriges division två.

Turen vänder och vinster kommer – ren illvilja att nå kvalplats

Runt juletid så vände dock turen, en av stjärnspelarna fick ett erbjudande att spela professionell basket utomlands och den unge tränaren valde att avstå från sitt nya uppdrag och trots motgångarna höll både spelare och verksamhetsfolk ihop och gick in med en illvilja till att nå en kvalplats. Ett par förluster sen började vinsterna att komma tillbaka, och det slutade med att Örebro basket åter igen hamnade topp tre i serien.

Förändring i serieträd och segrar mot storklubbar ger besked

I samband med att Sveriges basketbollförbund gjorde förändringar i serieträdet för herrar inför säsongen 2016/17 så öppnades en möjlighet för Örebro Basket. Örebro basket fortsatte sitt segertåg och vann de matcher som krävdes, man tog hem segrar mot storklubbar såsom AIK och även derbymötet mot KFUM Örebro. Den nybildade klubben får tillslut besked om att det blivit tilldelade en plats i division ett, detta utan att behöva kvala, och nu satte man återigen basketen i Örebro på en elitnivå.

Damir Avdic, en av nyckelspelarna i Örebro basket sätter dock inte division 1 som slutmålet, han berättar så här för Örebro Tribune.

– Efter en väldigt omtumlande säsong, så skulle jag väl ändå vilja säga att vi nått alla mål vi önskat denna säsong. Vi slog storklubben AIK basket på bortaplan, detta sker framför deras publik, vilket var en väldigt häftig upplevelse. Vi slog även KFUM Örebro i båda derbymötena, vilket många av mina lagkamrater skulle säga var det häftigaste minnet från säsongen.

Många av spelarna i Örebro basket har tidigare spelat i KFUM Örebro, och man såg detta lite av en revansch för gammal soppa, berättar Damir med ett leende på läpparna.

Målet är att chocka serien – precis som under förra säsongen. Vi ska ta revansch och visa att Örebro ska stå på basketkartan.

– Nu är målet att chocka serien på samma sätt som vi gjorde förra säsongen. Vi är ett gäng av riktigt bra spelare, och som spelar väldigt bra ihop. Jag skulle tänka mig att det är förmodligen den största nyckeln till att vi lyckats ta hem så många segrar som vi gjorde. Vi har nu inför kommande spel väldigt mycket att jobba på, främst konditionen.

Hur förbereder ni er inför säsongen?

– Vi ligger allihop i hårdträning, vi kör tillsammans flera gånger i veckan också individuellt. Det är ju trots allt division 1 som vi ska spela och då vill man bara mer än förberedd.

– Vår målsättning är solklar, vi ska ta revansch, och visa att Örebro är en stad som ska stå på basketkartan. Vi vill visa vart skåpet ska stå, och inte ses som Eco Örebro som blev utkastade ur ligan, utan som Örebro Basket, klubben som tog sig tillbaka!

Foto: Örebro Basket Klubb

FIKK - För att alla behövs