Örebro Futsal Club

Den svenska kollektivtrafiken – var är det dyrast respektive billigast?

Ofta debatteras runtom i landet kollektivtrafikens biljettpriser – CupoNation har granskat detta.

· Publicerad: 6 juli 2017 · 13.40.
Statistik - Kollektivtrafik

Det förs ofta debatter runtom i landet angående kollektivtrafikens biljettpriser och så sent som i januari höjde SL priserna i Stockholm.

Örebro är i mitten av prislistan gällande måndagskort

Örebro hamnar ungefär i mitten av prislistan gällande månadskort med en kostnad på 1365 kronor. Dyrast är Norrbotten med en kostnad på 2442 kronor och billigast är Gotland, där resenärerna endast behöver betala 740 kronor i månaden.

Annons ▾

Hur ser kostnaderna ut egentligen för en resenär i Sverige? CupoNation har granskat detta.

Sparportalen CupoNation har gjort en undersökning kring detta för att få en inblick i hur mycket pengar resenärerna behöver lägga ut i de olika länen. Såväl månadskort som enkelbiljetter har undersökts och antalet utbudskilometer per invånare har även tagits med i beräkningen.

Månadskort

Grafen illustrerar priserna på månadskorten för en vuxen resenär. Där framkommer det att Norrbotten är dyrast, medan Gotland är billigast. Det är inte särskilt märkligt, då det är stora avstånd i Norrbotten vilket i sin tur leder till högre kostnader. Stockholm får ofta kritik för att vara dyrt, men är trots allt fjärde billigast i undersökningen.

Månadskort

Efter Norrbotten och Västernorrland går det att se ett dropp i priserna och 15 av de 21 länen har priser på över 1000 kronor i månaden. De fem dyraste och billigaste månadskorten i Sverige.

Enkelbiljett

När det kommer till enkelbiljetter har CupoNation undersökt reskassepriset inom 1 zon och Örebro är där näst billigast med ett pris på 18 kronor för en enkelbiljett. Dyrast är Västmanland, då resenärerna får betala 42 kronor för en enkel resa och billigast är Gotland med en kostnad på 17.50 kronor.

Priserna i illustrationen visar reskassepriserna i samtliga län:

Enkelbiljett

Utbudskilometer i varje län

Antalet utbudskilometer i respektive län tagits med. Detta innebär antalet utförda kilometer med fordon och vagnar och avser den faktiskt utförda kollektivtrafiken. Möjligen skulle man kunna tro att länet med högst antal utbudskilometer har det dyraste månadskortet, men så är inte fallet.

Stockholm har flest utbudskilometer (115 km), men har det fjärde billigaste månadskortet i undersökningen. Uppland har näst flest utbudskilometer bland länen och är även tredje billigast. Stora Västerbotten hamnar på fjärde plats gällande antal utbudskilometer, men har även det fjärde dyraste månadskortet.

Utbudskilometer

Vad som är värt att poängtera är att Halland har relativt få utbudskilometer (61 km), men är det tredje dyraste länet för resenärerna när det kommer till månadskortspriser.

Illustrationer är framtagna av sparportalen CupoNation som är ett nyfiket och passionerat gäng människor som jobbar stenhårt med att förändra hur människor ser på onlineshopping. Däför lägger man 100 procent fokus att hitta de bästa sparmöjligheterna och har skapat det mest effektiva verktyget för rabatter och erbjudanden online.

FIKK - För att alla behövs