Örebro Futsal Club

Polisen satsar 10 miljoner kronor på att förebygga hatbrott

Under politikerveckan i Almedalen meddelade rikspolischef Dan Eliasson att polisen satsar 10 miljoner kronor extra på att förebygga och utreda hatbrott.

- .
Poliser-Arkiv

Nu satsar polisen 10 miljoner kronor extra på att förebygga och utreda hatbrott.

Det meddelade rikspolischef Dan Eliasson under politikerveckan i Almedalen på torsdagen.

Mer resurser till att utreda hatbrott

Hatbrott, säkerhet och kränkningar av grundläggande fri- och rättigheter är några ämnen som diskuteras under politikerveckan i Almedalen i Visby. Satsningen, som sker redan i år, gör att samtliga polisregioner får mer resurser till att utreda hatbrott.

– Vi förstärker med tio miljoner redan innevarande år för personer med olika etniska bakgrunder och religiösa inriktningar, samt journalister, känner sig fortfarande hotade. Och hotbilden ser inte ut att minska, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Förbereder sig inför 2018

Hatbrottsgrupperna i Stockholm, Göteborg och Malmö har i nuläget 7-10 utredare var, förutom de som finns i övriga polisregioner.

– Nu inleder vi en dialog med regionerna kring hur vi bäst kan satsa de nya resurserna. Så att vi får ut mest effekt av satsningen, säger Dan Eliasson.
Valår 2018

Genom att satsningen görs redan i år står polisen starkare inför det kommande valåret 2018, menar rikspolischefen.

– Under valrörelsen kommer mer opinionsyttringar i olika avseenden. Det är möjligt att vi kommer att behöva ytterligare satsningar, jag utesluter inte det, säger Dan Eliasson.