Örebro Kammarkör inbjuden till European Choir Games i Riga

Måndagen den 17 juli så åker Örebro kammarkör till European Choir Games i Riga

· Publicerad: 13 juli 2017 · 12.47.
Anton-Leanderson-Andréas-Orebro-Kammarkor

Örebro kommer ta rejält med plats när Europas största körtävling, European Choir Games, arrangeras i Riga mellan den 16 – 23 juli. Örebro kammarkör har fått en inbjudan om att ge en konsert under tävlingen – och två av de nyskrivna verk som kammarkören ska sjunga, verken är skrivna av örebroaren Anton Leanderson-Andréas.

– Det är en väldigt hedrande inbjudan, säger dirigent Fred Sjöberg. Örebro kammarkör bjöds in att vara konserterande kör förra gången som European Choir Games arrangerades, i Magdeburg i Tyskland för två år sedan. Kören fick väldigt fina lovord och har alltså blivit inbjuden ännu en gång.

Annons ▾

Körfestival och tävling vartannat år

European Choir Games är en körfestival och körtävling som arrangeras vartannat år och samlar ungefär 5 000 deltagare från hela världen. Örebro kammarkör kommer medverka i en konsert som heter Northern Lights tisdagen den 18 juli vid klockan 22 på tisdagskvällen och det gör man tillsammans med körer från Norge och Lettland. Konserten kommer att hållas i den nyrenoverade domkyrkan som tar in tusen personer.

Fyra verk – tre nyskrivna

Örebro kammarkör framträder med fyra verk av svenska kompositörer, varav tre är nyskrivna. Två av dem står Örebrokompositören Anton Leanderson-Andréas bakom – Arise, my darling och Love is as strong as death. Båda två ingår i en svit om fyra à cappellastycken som går under namnet Song of Songs. Musiken skrevs under våren 2017 och har endast framförts vid ett par tillfällen tidigare.

Glad och stolt

– Det gör mig både glad och stolt att Örebro kammarkör tar med sig två av mina stycken, säger Anton Leanderson-Andréas. Båda två är tonsättningar av texter ur Höga Visan som uttrycker en stark och innerlig kärlek full av energi, något som jag tycker att Fred och kören återger helt fantastiskt.

Utöver Anton Leanderson-Andréas två stycken så kommer Örebro kammarkör att sjunga Night Comes av Johan-Magnus Sjöberg, detta verk uppfördes i samband med Föreningen Sveriges körledares konvent i Malmö under förra året, och Karin Rehnqvists I himmelen där fyra sångare ur kören även kommer att kula i domkyrkan.

Glada att Örebro Kammarkör kan komma

– Vi är väldigt glada att Örebro kammarkör kan komma till Riga och dela med sig av nordisk musik, säger festivalgeneralen Romāns Vanags. Vi har kallat konserten Northern Lights för att den ska spegla det körmusikaliska norrsken som finns i exempelvis Lettland och Sverige och våra grannländer – ett norrsken som många av de deltagande körerna kanske inte känner till eller har hört.

Nästa gång som European Choir Games arrangeras blir i Göteborg i augusti 2019, med Fred Sjöberg som artistisk ledare och festivalgeneral.

Örebro kammarkör

Örebro Kammarkör, som leds av Fred Sjöberg, firade 55-årsjubileum under 2016. 1983 tog Fred Sjöberg över dirigentpinnen och firar därmed snart 35 år som konstnärlig ledare. Kören har en stolt historia bakom sig med körtävlingar, tv-program och turnéer och har under senare tid framträtt i en rad produktioner tillsammans med Svenska kammarorkestern.

Under ledning av Fred Sjöberg sjöng Örebro kammarkör Larry Nickels Requiem for Peace när verket hade Europapremiär i Västerås konserthus och S:t Nicolai kyrka i Örebro i november 2014. Sommaren 2015 bjöds kören in att sjunga verket i Tyskland, dels i samband med European Choir Games i Magdeburg, dels under Das Festival junger Künstler Bayreuth – och sommaren 2016 var kören inbjuden till Korfu, Grekland, för att sjunga Requiem for Peace tillsammans med Ionian University Chamber Choir.

Inför sommaren 2017 har kören fått en inbjudan om att vara konserterande kör under European Choir Games i Riga i Lettland.

Anton Leanderson-Andréas

Anton Leanderson-Andréas är född 1985, uppvuxen i Avesta och bor i Örebro. Vid 18 års ålder började han leda körer, samtidigt som han påbörjade musikstudier vid Sjöviks folkhögskola där vokalensemblen Vocado bildades – en ensemble som förutom flera fina utmärkelser, exempelvis Årets kör 2011, även vunnit flera internationella körtävlingar och turnerat världen över.

Under åren 2006–2011 studerade Anton Leanderson-Andréas musikteori, komposition, pedagogik och körledning vid Örebro Musikhögskola och arbetar sedan 2011 på folkhögskolorna Sjövik och Bollnäs där han undervisar i komposition, kör och musikteoretiska ämnen med mera. Vid sidan av turnéer och undervisning är han också efterfrågad som körledare, workshopledare och kompositör.

Anton Leanderson-Andréas musik finns representerad på bland annat förlagen Gehrmans och Oxford Universtiy Press.

Anton Leanderson-Andréas
Foto: Joakim Kvist

FIKK - För att alla behövs