Örebro Futsal Club

TV-serien Game of Thrones skapar resfeber

Sökningar efter destinationer har ökat flera hundra procent efter inspelningsplatser.

· Publicerad: 16 juli 2017 · 15.04.
Game of Thrones

Lördagen var det premiär för säsong 7 av serien Game of Thrones. Den populära serien skapar resfeber och webbsidan för hotellbokningar Hotels.com ser en kraftig ökning i sökningar på filminspelningsplatserna. En undersökning visar också att de svenska fansen är väldigt intresserade av resor till inspelningsplatserna.

Hela 63 procent kan tänka sig att resa till en sådan destination och 17 procent planerar redan en resa.

Annons ▾

· Sökningar efter Island, Bortom Muren, är upp 285 procent sedan säsong 4.

· Nära 120 procent fler sökningar för Split i Kroatien som fick föreställa den forna slavstaden Meereen

· Staden Braavos, filmat i Sibenik i Kroatien upp 60 procent

· Sevilla i Spanien fick ett lyft på 85 procent sedan det först dök upp i säsong 5. Nu har sökningarna ökat med 145 procent

· Belfast som ryktas vara en av platserna i säsong 7 har ökat med 120 procent

Game of Thrones är en av världens mest populära serier, den förra säsongen sågs av mer än 23 miljoner människor. Destinationerna som har visats mest och som man tror kommer att visas i säsong sju blir allt mer populära. Hotels.com rapporterar en enorm ökning av sökningar till destinationer som till exempel Island, Spanien, Kroatien och Nordirland.

De svenska Game of Thrones fansen är ressugna. Hela 63 procent kan tänka sig att resa till någon av inspelningsplatserna. 17 procent planerar redan en resa. Kings Landing i Dubrovnik är den populäraste platsen med 24 procent av fansen som anger den som favorit, detta enligt en undersökning av OnePoll i juli 2017 med 500 stycken Game of Thrones fans bosatta i Sverige.

Res bortom muren

Island, som fungerar som seriens kanske mest spännande landskap, bortom muren, har sett en dramatisk ökning av sökningar. Sökningar till den vackra destinationen har ökat med över 285 procent sedan 2014, då serien verkligen började slå världen med häpnad. Den stigande trenden har hållit sig från år till år (2017 i jämförelse med 2016) då data visar en ökning på 30 procent.

Landa i Kroatien

Ett antal destinationer i Kroatien, där mycket av serien också spelats in, har sett en ökning i turism. Nästan 120 procent fler har sökt efter den antika staden Split på Dalmatiens kust. Här kan man besöka Diocletianus palats, som fick fungera som drakmoderns tronsal.

Den mindre kända kroatiska staden Sibenik, där scenerna som utspelas i staden Braavos spelades in, har också sett en liknande ökning på 60 procent för hotellsökningar.

Dorne i Sevilla

Resenärerna är också ute efter det varma klimatet och den njutningsfyllda livsstilen i Spaniens Sevilla,. Sökningar till denna destination ökade med 145 procent. Sevilla användes i scener som utspelar sig i Dorne, det mest exotiska av de sju kungadömena, där huset Martells utsmyckade privata herrgårdar ligger.

Irländsk charm

I väntan på att säsong sju ska börja har Belfast varit högt på fans önskelistor. Denna vilda del av norra delen av Irland har uppträtt i nästan alla säsonger hittills, och ryktet går att staden kommer vara centrum för mycket av den kommande säsongen också. Sökningar efter hotell i Belfast har ökat med nästan 120 procent innan den nya säsongen ens hunnit ha premiär.

– Game of Thrones har inspirerat så många fans över hela världen vilket lett till att sökningar efter seriens slående inspelningsplatser har ökat dramatiskt, berättar Isabelle Pinson, Vice President, EMEA på Hotels.com

FIKK - För att alla behövs