Örebro Futsal Club

Polisen tipsar – Så ökar du inbrottsskyddet under semestern

Polisen passar på så här under semestertider att tipsa om hur du kan öka inbrottsskyddet vid din bostad.

· Publicerad: 19 juli 2017 · 17.43.
Polis-avspärrat-Arkivbild

Det finns saker du kan göra för att öka inbrottsskyddet och göra det svårare för tjuven att göra inbrott i din bostad under din semester.

Nu i semestertider reser många bort, både kortare och längre tid. Det innebär samtidigt att många bostäder står tomma och utan bevakning. Tillfällen som inbrottstjuvar låter sig utnyttja för att begå brott. Ett bra sätt att förhindra inbrott är att låta det se ut som om du är hemma.

Annons ▾

– Är tjuven rädd för att du ska komma hem när som helst är chansen större att han eller hon avstår från det planerade försök att bryta sig in i dit hem, säger Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på mängdbrott hos Utvecklingscentrum Syd på Nationella operativa avdelningen.

Gör det svårt för tjuven

Andra förebyggande åtgärder är att göra det så svårt som möjligt för inbrottstjuven med lås av god kvalitet på alla dörrar. Glöm inte garage och uteförråd om du förvarar värdefulla saker där eller om de kan användas för att ta sig vidare in i bostaden. Även trädgårdsstegen behöver låsas fast eller förvaras så att den inte kan användas för att ta sig in.

Om tjuven ändå tar sig in, se till att det är minst lika svårt att ta sig ut med eventuellt stöldgods som det var att ta sig in. Du kan också använda MärkDNA för att göra dina värdesaker mindre attraktiva att stjäla. Samtidigt blir det lättare att identifiera föremålen så att du lättare kan få tillbaka dem om de stjäls.

– Du kan köpa Märk-DNA via ditt försäkringsbolag och med i köpet följer dekaler och skyltar som du sätter upp på dörrar och fönster. Skyltarna signalerar att här är värdeföremålen märkta med Märk-DNA, vilket har en avskräckande effekt på tjuven, säger Tomas Håkansson.

Prata med dina grannar

En väl fungerande grannsamverkan är ett bra sätt att förebygga bostadsinbrott. Tala därför om för dina närmsta grannar att du kommer att vara bortrest ett tag. Grannars nyfikenhet och engagemang bryter den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. Vare sig du bor i ett villaområde eller i lägenhet blir grannarnas uppmärksamhet ett effektivt larmsystem som avskräcker tjuven.

– Grannsamverkan är den mest effektiva brottsförebyggande metoden. Ju mer rörelse i och runt din bostad desto bättre, säger Tomas Håkansson.

FIKK - För att alla behövs