Örebro Futsal Club

Ny rapport visar att 48 procent i Örebro län känner sig otrygga

Hälften av alla svenskar känner sig emellanåt otrygga i sina städer.

· Publicerad: 27 juli 2017 · 13.24.
Brand i lägenhet på Åbylundsgatan

Hälften av alla svenskar känner sig emellanåt otrygga i sina städer och kriminalitet, för få poliser och berusade personer uppges vara de främsta orsakerna.

Det visarteknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs rapport Samhällsbarometern. Mest otrygga är invånarna i Stockholm, Södermanland och Uppsala medan gotlänningarna och norrbottningarna är de som känner sig tryggast.

Annons ▾

Oron för kriminalitet är störst

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i sina städer.

Undersökningen visar att nästan hälften av svenskarna då och då känner sig otrygga där de bor och bland dem uppger var tionde att de aldrig är helt trygga.

Den främsta anledningen till att svenskarna känner sig otrygga är oro för kriminalitet, det svarar hela 73 procent.

Därefter är för få poliser och berusade människor de vanligaste anledningarna till att man är otrygg i sina städer. Ett annat orosmoment, främst bland kvinnor, är mörkret. Hela sex av tio kvinnor känner sig otrygga efter skymning.

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg där man bor. Både kommuner och samhällsutvecklare måste därför ta ansvar för såväl ljussättning som planering vid byggnation och förvaltning. På så sätt kan vi skapa ett tryggare samhälle där invånarna känner större säkerhet, säger Per-Arne Gustavsson, VD på Projektengagemang.

Gotland – Sveriges mest trygga län

Enligt Samhällsbarometern är gotlänningarna de som känner sig tryggast i Sverige, det svarar nämligen hela 70 procent att de alltid gör.

Därefter är det norrbottningarna och Jönköpingsborna som tycker att deras städer är mest säkra. Minst trygga känner sig däremot invånarna i Stockholm och Södermanland. 57 procent respektive 53 procent uppger att de emellanåt eller alltid känner sig otrygga.

48 % känner sig otrygga i Örebro Län

I Örebro Län känner sig 48 % av de tillfrågade att de känner sig otrygga. Det är mindre än hälften men räcker för att Länet ska placera sig på en femteplats på topplistan.

En anledning till varför kan vara att under de senaste åren har det förekommit ett flertal bilbränder i bland annat Örebro. I länet största stad har det också förekommit ett antal mordförsök med skjutvapen.

Dessa incidenter påverkar såklart resultatet, men man får inte glömma bort att 52% svarat att de inte känner sig otrygga.

Topplista – Här känner sig svenskarna mest trygga:

  1. Gotlands län 70 %
  2. Norrbottens län 66 %
  3. Jönköpings län 59 %
  4. Jämtlands län 59 %
  5. Värmlands län 59 %

Topplista – Här känner sig svenskarna minst trygga:

  1. Stockholms län 57 %
  2. Södermanlands län 53 %
  3. Uppsala län 50 %
  4. Skåne län 50 %
  5. Örebro län 48 %
Två frågor från Samhällsbarometern

Om undersökningen

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang.

Undersökningen genomfördes i mars 2017 i form av en webbenkät. Totalt har drygt 2 500 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

FIKK - För att alla behövs