Örebro Futsal Club

Ledare: Försäkringskassan betalade ut 2.4 miljarder till oseriösa assistansbolag i Örebro

Assistansbolag har använt pengarna till att finansiera, lyxbilar, höga löner, dyra boenden och även terrorresor till Syrien och Irak

· Publicerad: 8 augusti 2017 · 19.55.
Försakringskassan

Det finns många artiklar som flimrar förbi på skärmen, nu väcker en av dessa en kokande känsla i kroppen hos mig. Det trygga skuggas återigen, utnyttjandet av vårt samhälle töms på alla resurser totalt. Tiden med att alla ska ha rätt till hjälp, den visar sig allt mindre.

Allt från lyxbilar till terrorresor i Syrien och Irak

SvD rapporterar i en artikel under tisdagen – Pengar som betalats ut av Försäkringskassan till assistansbolag och som ska gå till svårt funktionshindrade har gått till allt från lyxbilar till terrorresor i Irak och Syrien. Omkring fyra miljarder kronor av svenska skattemedel har betalats ut till oseriösa assistansbolag och i vissa fall har detta fortgått under en tio-års period innan utbetalningar stoppats.

Annons ▾

Läs artikeln SvD – F-kassans facit: Nästan 4 miljarder till fuskbolag

SvD som granskat kriminella assistansbolag under ett halvår, rapporterar även om att företrädarna till bolag har tidigare varit dömda för bland annat grova skattebrott, bokföringsbrott, dataintrång, mutbrott, hot och har mångmiljonskulder till Kronofogden.

Finns inte i styrelsen – anhöriga som söker tillstånden hos IVO

Generella brottet angående assistansbolagen – dom faktiska företrädare som kanske inte finns i styrelsen, men står skrivna på pappret i bolagen. Detta kan vara någon nära anhörig eller släkting och är personen som ansökt om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Försäkringskassan betalar ut betydande summor till assistansbolag där man många fall inte utfört någon assistans utan istället har pengarna finansierat dyra boenden, höga löner, lyxbilar och till och med terrorresor till Syrien och Irak.

– måste ta i med hårdhandskarna mot oseriösa och kriminella aktörer.

Möjlighet att tidigare kunnat stoppat utbetalningar

Försäkringskassan har under flera år haft möjlighet att stoppa dessa utbetalningar av assistansersättningen – pengar som ska gå direkt till funktionshindrade, men hamnat i fickan till oseriösa och brottsliga assistansbolag. Försäkringskassan valde att först förra året stoppa utbetalningarna efter att man fått tydligare direktiv från regeringen.

Nationell samordnare på Försäkringskassan säger till SverigesRadio P4 Örebro att man stoppat flertalet fuskbolag som har anknytning till tidigare oseriösa verksamheter.

FIKK - För att alla behövs