Polisen i Örebro varnar för åldringsbrott
Polisen i Örebro Län gick idag ut med en varning då det under den senaste tiden förekommit ett flertal åldringsbrott.
Polisen i Örebro län vill varna för brott mot äldre och publicerade idag en text på deras Facebooksida.
I dagarna har det förekommit att äldre personer blivit utsatta för åldringsbrott, där misstänkta lurat sig in i offrens hem genom att t ex låtsas vilja växla pengar eller be om ett glas vatten, för att sedan tillgripa bland annat smycken, kontanter och plånböcker.
Annons ▾
De kan även utge sig för att vara från t ex hemtjänsten, blomsterbud, försäljare, eller utsända av fastighetsägaren för att utföra någon form av kontroll av elmätare, ventilation, vattenmätare etc.
Polisen ber er om hjälp att sprida denna information till våra äldre om vad man kan tänka på för att minska risken för att drabbas.
Sju tips från polisen
- Var noga med att alltid ha din ytterdörr låst, för att undvika att någon smyger sig in.
- Skaffa ett s k ”tittöga” till ytterdörren, som gör att du kan se vem som ringer på, samt ha en säkerhetskedja som du kan lägga på innan du öppnar dörren om du vill prata med den som står utanför dörren men inte släppa in den direkt.
- Släpp bara in människor du känner – begär legitimation av okända. Var vaksam om du blir kontaktad eller får ett oanmält besök av någon som säger sig komma från en affär eller ett företag eller liknande. Yrkesgrupper som hemvård, sjukvård, hantverkare eller fastighetsskötare ska i regel kunna legitimera sig och bör ha förvarnat om sitt besök. Be om att få namn och nummer till uppdragsgivaren så att du kan kontrollringa och undersöka om besöket är planerat, innan du släpper in någon.
- Var vaksam när någon som utger sig vara släkting eller bekant vill låna pengar.
- Förvara helst inte stora summor pengar hemma, undvik även att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
- Var även försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet. Tänk även på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar.
- Banker och kreditinstitut ringer inte och frågar om kortnummer, personnummer eller koder. Var uppmärksam och lämna inte ut sådan information.
Anmäl alltid åldringsbrott
Anmäl alltid om du blivit kontaktad av en bedragare, även om det ”bara” var ett försök.
Man kan ringa polisen på 114 14 eller besöka polisstation som ligger i ditt distrikt.