Örebro Futsal Club

Superswede – Fin hyllning till en av de största

Onsdagen den 16 augusti har dokumentären om Ronnie Peterson svensk biopremiär. Här kommer en recension från Örebro Tribune skribent Martin Avedal.

· Publicerad: 15 augusti 2017 · 21.39.

Onsdagen den 16 augusti kommer den nya dokumentären om Ronnie Peterson ha svensk biopremiär, redan under tisdagen hade Superswede galapremiär här i Örebro.

Dokumentären är regisserad av Henrik Jansson-Schweizer, han har tidigare bara skrivit manus och agerat producent till TV och film.

Annons ▾

Vem var Ronnie Peterson

Historien om Ronnie Peterson är för oss Örebroare välkänd. Han var arbetargrabben från Almby som vart Sveriges främste F1-förare.

Hans liv fick ett tragiskt slut när han dog efter sviterna av en olycka på Monzabanan 1978. Peterson blev 34 år gammal.

Ronnie Peterson är fortfarande den mest framgångsrike F1-föraren från Sverige. Även fast den finske mästaren Keke Rosberg är född i Solna.

Vad handlar Superswede om

I dokumentären får man följa Ronnie Petersons karriär och privatliv. Det är ett närgånget porträtt som berättas från hans omgivning.

Åskådaren får inte bara inblick i vem Ronnie Peterson var utan även om hur livet runt F1-cirkusen såg ut under 70-talet.

Trots att många av förarna var rivaler på banan var de också bästa vänner utanför banan.

Omdöme om Superswede

Dokumentären om Ronnie Peterson är en gripande och intressant film. Många av de som medverkar i filmen berättar trovärdiga och känslosamma historier.

Vi får se dottern Nina Kennedy som inte kände Ronnie Peterson men får en varm och upplyftande bild av sin far.

F1-legender och f.d mästare som Jackie Stewart, Niki Lauda och Emerson Fittipaldi förklarar hur sympatisk och professionell Ronnie Peterson var.

Att han fick smeknamnet Superswede får en ganska tydlig och klar bild i filmen. Han beskrevs som våghalsig, Peterson pressade alltid för att köra så fort som möjligt.

Detta får än att tänka på en annan framgångsrik F1-förare, Ayrton Senna. Även Senna pressade för att köra snabbt något som framgick i den fantastiska dokumentären Senna från 2010.

Slutsats

Namnet Ronnie Peterson kommer aldrig försvinna men vad han äntligen gjorde för svensk bilsport har med åren börjat vitra bort.

Filmen Superswede är en fin hyllning till en av de största F1-förarna från Sverige. Peterson var en sympatisk man som aldrig fick vinna.

Gå och se dokumentären och låt arvet om arbetargrabben från Almby leva vidare. För det är Ronnie värd alla dagar i veckan.

Betyg
  • Handling
  • Bildspråk
  • Ljudbild
  • Soundtrack
3.8

FIKK - För att alla behövs