Örebro Futsal Club

Kungen besöker Örebro universitet den 27 september

Den svenske kung Carl XVI Gustaf kommer den 27 september till Örebro universitet för att ta emot 70-års gåvan han fick av universitetet förra året.

· Publicerad: 31 augusti 2017 · 19.17.
Kung-Karl-Gustaf

Födelsedagspresenten är en mycket speciell föreläsning om hur forskare vid Örebro universitet spårar mikroplast i sjöar och hav med målet att skapa en giftfri miljö.

Mikroplast står i fokus

Magnus Engwall är en av forskarna som kommer att stå på scen i Konsertsalen på Musikhögskolan.

Annons ▾

– Plastföroreningar är en av vår tids stora miljöfrågor och vi satsar med vår forskning på att bidra till att lösa problemet, säger han. Magnus Engwall leder forskningen vid Människa-teknik-Miljö, MTM, som bland annat samlar forskningen om mikroplaster.

Anna Kärrman ska berätta om sina forskningsstudier av plastföroreningar i haven som tagit henne världen över, från Stilla Havet till Östersjön.

– Det finns fortfarande en lång rad obesvarade frågor om plastföroreningarnas risker för människa och miljö, säger Anna Kärrman.

En tredje forskare är Anna Rotander. Hon håller på med en kartläggning av hur mycket mikroplaster det finns i Vänern, Vättern och Hjälmaren. Anna försöker även ta reda på varifrån plasterna kommer och hur de sprids i sjöarna och i Östersjön.

Vi vet idag inte tillräckligt om hur mikroplaster kan orsaka skada i levande organismer. Den fjärde forskaren på scen är Steffen Keiter, ekotoxikolog, som ska berätta om effekterna på marina djur som exponerats för plastpartiklar av olika storlek.

Anna Rotander, Anna Kärrman, Magnus Engwall och Steffen Keiter är de fyra forskarna som håller i föreläsningen.
Ej öppen för allmänheten

Arrangören bakom föreläsningen vill påpeka att den inte är öppen för allmänheten.

Förutom Kungen vänder sig föreläsningar till inbjudna studenter, samarbetsföretag och personal på universitetet.

FIKK - För att alla behövs