Örebro Futsal Club

Polisen i Bergslagen anmäler sitt agerande då film omhändertogs

Polis omhändertog film från journalist på tidningen NA – nu anmäler polisen sig själva

· Publicerad: 4 september 2017 · 18.54.
Akivbild-Polisfordon-dag

I samband med att polis avlossade varningsskott mot en man som hotade med svärd i Örebro under lördagskvällen så omhändertogs en film som en journalist vid tidningen NA har tagit i samband med händelsen. Nu anmäler polisen själv agerandet då filmen togs ifrån journalisten.

Lördagen den 2 september ingrep polisen i Polisregion Bergslagen mot en man i centrala Örebro som hotade förbipasserande och ingripande polis med svärd. Efter att polisen avlossat ett varningsskott med sitt tjänstevapen så kastade mannen ifrån sig svärdet och kunde övermannas av polispatrull.

Annons ▾

Polisen eftersökte bilder och film – beslagtogs från journalist

I samband med ingripandet eftersökte polisen foton och filmer från personer som varit på platsen för händelsen och bland annat har en film beslagtagits från en journalist vid Nerikes Allehanda.

Anmäler eget agerande efter händelsen

Polisregion Bergslagen har nu anmält polisens agerande för intern granskning vid avdelningen för särskilda utredningar då man kan ifrågasätta om gällande regler följts eller inte när det gäller journalisternas grundlagsskyddade särställning rörande journalistiskt material.

Utredningen kommer att ledas av åklagare i chefsställning.

FIKK - För att alla behövs