Örebro Futsal Club

Lastbil körde in i ett TMA-fordon på E18/E20 utanför Glanshammar

Ett skyddsfordon, TMA-fordon påkört av en mindre lastbil vid Lillkyrka under torsdagsmorgonen

· Publicerad: 7 september 2017 · 16.02.
TMA-Lillkyrka-Trafikolycka

Larm inkommer vid klockan 07.24 på torsdagsmorgonen om att det inträffat en trafikolycka på E18/E20 vid Lillkyrka utanför Glanshammar, Öster om Örebro. En lastbil har kört in i ett TMA-fordon som skyddar och varnar för ett tidigare havererat fordon på motorvägen.

Räddningstjänsten, polis och ambulans kallas ut till olycksplatsen. Direkt efter olyckan så rapporteras det om totalstopp på motorvägen, vid 11-tiden hade man öppnat vägsträckan och det var full framkomlighet.

Annons ▾

TMA-Lillkyrka-Trafikolycka

Passerar oss i över 100 km/h – trots tydlig skyltning

När vi samtalar med Håkan Lundgren på TMA Örebro så kan han bekräfta, – även om vi tydligt varnar på en vägsträcka så kan det vara flertal fordon som passerar oss i 100-120 km/h. Då kan det handla om att vi skyltar med att det är 30 km/h som gäller för att bärgning pågår, efter en trafikolycka.

– Jag hoppade in under sommaren och körde TMA-bil, jag kom ut till platser där flera bilister vars fordon hade havererat, men dom vågade helt enkelt inte kliva ut sina fordon utan vårt skydd. vid ett annat tillfälle så låg det skräp över hela vägbanan, vissa bilister ignorerar våran varning totalt, man passerar i över 100 km/h och viker av precis bakom vårt upplysta TMA-fordon.

– Ser man ett skyddsfordon eller vanligt fordon med varningsblinkers, sänk hastigheten, blinka och byt körfält i god tid.

TMA-Lillkyrka-Trafikolycka

Vad menas med TMA (TMA-fordon)

Det som vi nämner i artikeln TMA betyder Truck Mounted Attenuator (TMA), kallas även ”TMA-bil”, ett påkörningsskydd som används vid framför allt vägarbeten. Skyddet består av ett deformationsblock med tillhörande ljustavla som monteras baktill på ett arbetsfordon eller vanligare på en lastbil.

TMA-bilen står uppställt vid ett kortare fast vägarbete som till exempel bärgning och servicearbete för att ge skydd åt personerna som utför arbete på vägen samt för att skydda passerande trafikanter. TMA används också vid räddningsinsatser vid till exempel trafikolyckor.

FIKK - För att alla behövs