Örebro Futsal Club

Skådespelaren Hasse Alfredson har avlidit

Under söndagskvällen nåddes beskedet att skådespelare Hasse Alfredsson hade avlidit.

· Publicerad: 11 september 2017 · 01.25.
Hasse Alfredson (vänster) och Tage Danielsson i revy ”Å, vilken härlig fred” från 1966.

Hasse Alfredson föddes i Malmö 1931 och blev under 60 – och 70-talet en folkkär revyartist samt skådespelare.

Han blev 86 år gammal och är även far till de svenska filmregissörerna Tomas och Daniel Alfredson.

Annons ▾

Hasse och Tage

Hasse Alfredson skulle i slutet av 50-talet inleda ett samarbete med Tage Danielsson. De berömda komikerduon kom att bli en av de folkkäraste i modern tid.

De bägge två dominerade den svenska revyscenen och samarbete med många av Sveriges skådespelarelit som t.ex Lars Ekborg, Gösta Ekman och Monica Zetterlund.

Hasse och Tage ligger även bakom flera folkkära filmer som t.ex Att angöra en brygga och Äppelkriget.

Många kända film för Hasse Alfredsson

Förutom samarbete med Tage Danielsson var Alfredson väldigt flitig på egen hand.

Han medverkade i många av dåtidens största filmer som t.ex Utvandrar, Nybyggarna, Släpp fångarne loss, det är vår och många, många fler.

Han vann även guldbaggar för bästa regi med filmerna Falsk som vatten, Den enfaldige mördaren och Ägget är löst.

Örebro Tribune tycker till

Då var en epok över, Hasse Alfredsson har skänkt oss både humor, galenskap och glädje. Tillsammans med Tage Danielsson banade Alfredson vägen för den moderna humorn i Sverige.

Många av dåtidens största svenska skådespelare hade en relation till Hasse och Tage, oavsett om det handlade om teater, revyer eller film. Var man en stor skådespelare under 60 – och 70-talet medverkade man i ett verk av Hasse och Tage.

När senare Tage Danielsson blev involverad med filmatiseringarna av Astrid Lindgrens populära barnböcker kom Alfredson med på ett hörn. Detta bidrog att han även blev ett känt ansikte för de allra yngsta tittarna i Sverige.

Även om Hasse Alfredson med åren blev allt mer anonym levde hans arv kvar i hans söner och alla de kultroller han varit med att skapat.

Äppelkriget och Den enfaldige mördaren

Personligen glömmer jag aldrig Alfredsons bidrag till kultfilmen Äppelkriget, en av de bästa svenska komedierna genom tiderna. När jag såg filmen som barn blev jag glad när jag hörde att Alfredson fortfarande var vid livet.

Men det var med Den enfaldige mördaren som Hasse Alfredson verkligen höjde sig i mina ögon. Där porträtterar Alfredson en grym och elak fabrikör vid namn John Höglund.

Rollen är en av de bästa skrukroller som skapats inom svensk film och fabrikör Höglund kvalade in på min lista över de 10 bästa skurkarna på film.

FIKK - För att alla behövs