Örebro Futsal Club

Bioaktuella It – mer komik än skräck

Onsdagen den 13 september så hade remaken på It svensk biopremiär, filmen är baserade på ett verk av författaren Stephen King.

· Publicerad: 14 september 2017 · 13.35.

Kings roman It släpptes 1986 och filmatiserades som en tv-serie 1990 med Tim Curry i rollen som den ikoniska Pennywise. I remaken är det svensken Bill Skarsgård som spelar den otäcka clownen. It är den andra Stephen King filmatiseringen som släpps under 2017. Den första filmatiseringen var The Dark Tower.

Handling

It utspelar sig i en amerikansk småstad i slutet av 80-talet. Bills (Jaeden Lieberher) lillebror försvinner spårlöst under en regnig dag. Broders försvinnande tar hårt på Bill och han har inte gett upp hoppet om att hitta sin lillebror.

Annons ▾

Bill och hans vänner börjar sommarlovet med att leta efter brodern. Men snart börjar konstiga saker att hända. En skräckinjagande clown börjar att dyka upp i mardrömsliknade former.

Omdömet om It

Andy Muschietti var mannen som fick till uppgifter att regissera remaken på It. Han levererar en ny och fräsch film som stilistiskt ett uppsving från den nu 27 år gamla TV-serien.

Bill Skarsgård är äcklig som Pennywise och gör en bra insats, även om Tim Curry’s rolltolkning är oslagbar och fått kultstatus.

Filmen är full med skräckeffekter som fick många i publiken att hoppa till, men det är filmens komiska inslag som gör den sevärd. Komiken är bättre än skräcken!

TV-serien däremot innehöll förklaring till mycket av det som kretsar runt Pennywise, vem det är och varför han besitter de krafter som han gör. Filmen lämnar många frågor till åskådaren.

Dock är spänningen och komiken bra fram till filmens klimax då den tyvärr faller i samma fällor som alla moderna skräckfilmer.

Slutsats

Filmen kommer bli en biosuccé, redan under första dagen var biosalongerna fullsatta. Och vill man gå och sen en film som är snygg och kommer skrämma dig är It en film för dig. För den mer luttrade filmtittaren kommer It bara bli en skräckfilm i mängden. Gillade man originalet och Tim Curry kan filmen även bli en besvikelse.

I sin helhet är It mer komik än skräck, vilket kanske inte riktigt var tanken då filmen spelar mycket på sin kusliga stil.

Betyg
  • Skådespel:
  • Handling:
  • Bildspråk:
  • Ljudbild:
  • Soundtrack:
3.2

FIKK - För att alla behövs