Örebro Futsal Club

Polisen – Unga pojkar och flickor luras sälja sex på nätet

Lockelser in i prostitution, detta med falska förespeglingar om ett fortsatt liv i lyx och glamour.

· Publicerad: 14 september 2017 · 23.36.

Pojkar och flickor lockas in i prostitution med falska förespeglingar om ett liv i lyx och glamour. Sugardating är inte så oskyldigt som det verkar vid första anblicken av de sajter som förmedlar kontakt mellan rika män och ibland väldigt unga personer.

– Sedan vi på allvar började övervaka och kontrollera dessa sajter har vi kommit i kontakt med pojkar och flickor som varit så unga som 13 år när de debuterat på dessa sidor, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Annons ▾

Sugardaddy – Sugarmama betalar för sällskap

Sugardating menar man ofta att en äldre person, en sugardaddy eller sugarmama, betalar någon för sällskap. Enligt sajterna handlar det inte om sexuella relationer och absolut inte om prostitution.

De friskriver sig ansvar genom formuleringar som ”Observera att det är inte tillåtet att använda ”sajten” till eskort eller liknande verksamheter. Det är inte Sugardating att sälja nakna bilder och det är inte Sugardating att sälja sex för pengar.

Marknadsför och normaliserar prostitution

Problemet med sajterna och deras marknadsföring är att de normaliserar prostitution. Unga lockas in i detta i tron att det inte handlar om just prostitution. Därför vill polisen gå ut och berätta om den här företeelsen.

– Vi kan tydligt se att det rör sig om förklädd prostitution. I slutändan är det sex man vill åt från köparens sida, säger Simon Häggström.

Det är unga människor som söker sig till dessa sajter. Flera av dem polisen pratat med lider av psykisk ohälsa och har tidigare har varit utsatta för sexuella övergrepp, samma profil som återfinns i annan prostitution.

lyxtillvaro är en av lockelserna

De lockas med snabba pengar och lyxtillvaro och dämpar sin ångest med destruktivt sex. Sugardating-sajter ger en förskönad bild av vad som egentligen döljer sig där bakom.

– Det kanske finns de som bara letar efter middagssällskap eller någon att gå ut och shoppa med men de är i minoritet.
Bland männen, de så kallade sugar daddies, finns många sexköpare. De är så pass många att det är ett stort problem på dessa sidor, säger Simon Häggström.

För att komma åt problemet arbetar polisen uppsökande.

– Vi vill framför allt komma i kontakt med de som är minderåriga. Vi arbetar tillsammans med socialtjänsten och erbjuder dem stöd och hjälp, säger Simon Häggström.

Källa: Polisen

FIKK - För att alla behövs