Örebro Futsal Club

Se Alicia Vikander som Lara Croft i nya trailern till Tomb Raider

Den ikoniska karaktären Lara Croft, som tidigare gestaltades av Angelina Jolie – den som axlar nya rollkaraktären i kommande Tomb Raider-filmen är Svenska Alicia Vikander.

· Publicerad: 22 september 2017 · 13.08.

Den ikoniska karaktären Lara Croft, som tidigare gestaltades av Angelina Jolie, dyker under 2018 upp upp på bioduken och den som axlar rollkaraktären i den nya Tomb Raider-filmen är Svenska skådespelerskan Alicia Vikander.

Snabba fakta ur Alicia Vikanders karriär

Under 2000-talets första decennium så medverkade Alicia Vikander i ett par kortfilmer samt i olika TV-produktioner varav den mest kända är TV-serien Andra avenyn (2007–2008) och polisserien Höök (2008). Alicia gjorde sin långfilmsdebut med huvudrollen i Lisa Langseths ”Till det som är vackert” 2010, för rollprestationen blev Alicia Vikander prisad som årets Rising Star av Stockholms filmfestival 2010 och år 2011 tilldelades hon Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll.

Annons ▾

Starten på hennes internationella karriär

Under 2011 fick hon efter en audition rollen som den englandsfödda danska drottningen Caroline Mathilde i den danska filmen A Royal Affair (En kongelig affære), där hon spelade mot Mads Mikkelsen. Den filmen, samt hennes biroll som Kitty i den brittiska filmatiseringen av Tolstojs Anna Karenina (2012), blev starten på hennes internationella karriär.

Under de följande två åren medverkade hon i filmer som The Fifth Estate (2013) om Wikileaksgrundaren Julian Assange, spelad av Benedict Cumberbatch; i den australienska kriminalfilmen Son of a Gun (2014) och i den amerikanska fantasyfilmen Seventh Son (2014) med bland andra Julianne Moore och Jeff Bridges.

Pryder tidningen Vogues omslag – första Svenska på 40 år

Våren 2015 var det biografpremiär på de brittiska filmerna Testament of Youth och Ex Machina där hennes rollprestationer fick lysande recensioner i internationell press. I Testament of Youth, som utspelar sig under första världskriget, spelar hon den bärande rollen som den unga stridbara Vera Brittain, i sciencefictionfilmen Ex Machina gör hon rollen som androiden Ava. År 2015 blev Alicia Vikander första svenska på 40 år att pryda tidningen Vogues omslag. Senast det hände var på 1970-talet då modellen Gunilla Lindblad var med på flera omslag.

Under 2015 kom ytterligare fem filmer som Vikander medverkar i, blandat annat The Man from U.N.C.L.E. i regi av Guy Ritchie, The Light between Oceans, där hon spelar mot Michael Fassbender, och The Danish Girl, där hon gör rollen som Gerda Wegener, hustru till Einar Wegener som var en av de första transkvinnorna som gjort en könskorrigerande operation.

Tilldelas en Oscar – andra Svenska någonsin

Inför Golden Globe-galan 2016 nominerades Vikander i två kategorier: Bästa kvinnliga huvudroll i en dramafilm för rollen i The Danish Girl och Bästa kvinnliga biroll för Ex Machina. Samma år tilldelades hon en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll för rollen i The Danish Girl. Vikander blev därmed andra svenska någonsin att tilldelas en Oscar för skådespeleri. Senast det skedde var 1975 när Ingrid Bergman prisades för Mordet på Orientexpressen. (Källa: Wikipedia)

Alicia har nu tagit sig an en komplex karaktär som krävt hårdträning och bra fysik. Det syns att hon gått in för rollen och trailern ser mycket lovande ut.

FIKK - För att alla behövs