Kladdkaka – gör dig frisk, snygg och glad

Kladdkaka med choklad är så gott – med ett knaprigt nöt-täcke blir den alldagliga chokladkakan en lyxig tårta.

· Publicerad: 2 oktober 2017 · 11.47.
Chokladkaka-Hallon

Blev lite extra glad när jag på morgonkvisten fick läsa: Visste du att choklad gör dig både friskare, snyggare och gladare. Mitt kök på Expressen publicerar – Här är åtta anledningar till varför du ska njuta lite extra av kladdkakan idag. Läs mer här!

[ad number=”1″]

Annons ▾

Kladdkaka – 3 smarta tips på hur du gör den bäst

Kladdkaka är magiskt gott! Hur gör man den godaste, den kladdigaste och mest perfekta kladdkakan? Här kommer tre enkla tips och tre mumsiga recept.

Så här gör du den godaste och kladdigaste kladdkakan – tre enkla tips:

  1. Byt ut en del av kakaon till mörk choklad. Det ger en mer “chokladig” och fyllig smak.
  2. Använd inte elvisp utan rör ner ingredienserna. Du vill inte få in luft i kakan.
  3. En kladdkaka ska vara kladdig. Så var noga med att inte grädda kakan för länge.
    • 150 g smör
    • 2 dl strösocker
    • 3 ägg
    • 3 1/2 dl (210 g) vetemjöl
    • 1 dl kakao
    • cirka 1 1/2 dl Nutella eller hasselnötsmassa

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl hasselnötter, rostade och skalade

Så här gör du

    1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper.
    2. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen.
    3. Vispa ihop socker och ägg lätt.
    4. Mät upp och blanda mjöl och kakao, sikta och vispa ner i ägg­smeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen. Klicka hasselnötsmassan över kakan och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.

Topping:

  1. Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Hacka nötterna grovt och rör ner dem i chokladen. Bred toppingen över kakan och låt stelna i kylen.

Bilden till artikeln är en vanlig chokladkaka och inte efter receptet ovan.

FIKK - För att alla behövs