Örebro Futsal Club

Detta är Örebro Tribune bakom kulisserna

Vi har i dagsläget två virtuell privat servrar som driver systemen hos oss på Örebro Tribune

· Publicerad: 4 oktober 2017 · 04.22.
Datacenter-Tyskland

Hade en tanke att jag skulle visa er lite hur den tekniska biten ser ut hos oss på tidningen Örebro Tribune – Utryckning.se. Vad är det förutom hårt slit som driver sidorna, vilka är alla våra sidor och hur kan du som läsare använda våra sidor?

Utryckning.se har funnit sedan år 2004 – den startades upp och var en liten, enkel sida på ett webbhotell någonstans ute i världen. Jag försöker att komma ihåg namnet på företaget, men det är totalt bortblåst ur minnet. Åren gick och vi publicerade små korta rapporter ut till läsarna; Av en slump så hörde vi talas om webbhotellet Manufrog – ett lokalt företag från Örebro med så grym support. Vi tecknade ett avtal och fanns stationerade på webbhotellet under många år. Erik och Susanne som drev företaget både sponsrade och servade oss på Utryckning.se snabbt när vi fastnat, när nånting strulade med tekniken.

Annons ▾

Det lockade med provmånad

Lagom när jag kommer överens med utökning av nya medarbetare på dåvarande Utryckning.se så växte besöksantalet något så otroligt samtidigt tjatade vi på webbhotellet när sidan trillat ner och vår trafik in på sidan strular. Jag måste ändå få erkänna att ögonöppnaren var den fria provmånaden på Manufrog som lockade, något dom fortfarande erbjuder nya kunder.

Grundaren till Utryckning.se (Moi) startar mellan sommar och hösten 2013 upp det nuvarande Örebro Tribune, med på tåget så sitter flera av dom gamla medarbetarna Niklas, Christian, Thomas och jag Håkan. Det fanns självklart lite skeptiska tankar, att det inte skulle fungera, att Utryckning.se är den snabbt rapporterande blåljussidan, det blir att vi tappar besökare och självklart hade jag tänkt på detta, må det bära eller brista för det är svårt att hålla kvar i bara blåljus utan att kunna utvecklas.

Back-to-our-Örebro Tribune
Vad har det med Utryckning att göra?

Vi hade tidigare försökt att köra lite annat på Utryckning.se och kommentarerna haglar -”Vad har det med Utryckning att göra?”. Nu med Örebro Tribune så klubbar på att om vi ska fortsätta driva sidan och då måste detta köras på våra villkor, vi publicerar det vi klarar av.

Samband med uppstarten av Örebro Tribune så välkomnar vi Martin Avedal – en pillemarisk sporttok och filmvetare med kamera i högsta hugg. Som det ser ut i dagsläget så är vi överlag samma personer fast med flera tekniker och fotografer i Örebro län.

Flyttar ut från Manufrog

Örebro Tribune – Utryckning.se fanns kvar på webbhotellet Manufrog i 7-8 år innan vi tackade för oss och flyttade till egen bostad. Redaktionen som drivs av tre var överens att vi skulle flytta till egna servrar och flytten av sidan skulle gå till datacenter i München och Nuremberg i Tyskland.

Örebro Tribune

I dagsläget kör vi sidor på tre olika servrar, tre olika system med olika men samtidigt samma ändamål. Örebro Tribune – Utryckning.se (orebrotribune.se) och Örebro Tribune (ORG); Förklaring för varje sida kommer du läsa här nedan.

Tekniken som driver Örebro Tribune är två *VPS Virtuell Privat Server.

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server. Denna instans kan användas som en helt fristående server när det gäller applikationer och hur den skall användas. VPS är designad för att vara ett ekonomiskt bra alternativ för dom som kräver mer resurser och vill administrera sin egen server.

Virtuella Privata Servrar som driver Örebro Tribune

  • Tvåkärnig processor från Intel
  • 6 GB ramminnen
  • 1 TB hårddisk
  • 100 Mbit/s portar både upp och nedströms
  • Operativsystem 1x Debian och 1x Ubuntu

Örebro Tribune (SE)
Webbtidningen Örebro Tribune – Utryckning.se publicerar aktuella artiklar från hela Örebro län. Örebro Tribune (SE) har en egen server.

Örebro Tribune (COM)
Officiella bloggen på Örebro Tribune. Örebro Tribune (COM) har en egen server.

Örebro Tribune (ORG)
Supportsystemet och den officiella diskussionsplatsen för Örebro Tribune. Här kan alla registrera sig för diskutera det mesta, vi finns dagligen på plats om frågor är aktuella för svar.

Vill tillägga att alla vi som jobbar med tidningen Örebro Tribune har ordinarie arbeten till vardags, utöver tidningen.

FIKK - För att alla behövs