Örebro Futsal Club

Black Friday 2017 även i Sverige – hur skyddar du dig?

Black Friday har gått från att vara en stor händelse främst i USA och successivt blir den största shoppingdagen i hela Europa.

- .
black-friday

Black Friday är en världens största dagar för handel. Dagen infaller fredagen efter att USA firar Thanksgiving, även fast vi normalt inte firar Thanksgiving i Sverige så har Black Friday definitivt anammats till en numera väldigt stor möjlighet för kunder att erhålla stora rabatter på sina favoritprodukter.

I år är Black Friday den 24 november och i bland annat Storbritannien kan du förvänta dig att hitta fler erbjudanden än någonsin! Både i fysiska butiker och online kommer återförsäljare i Storbritannien att erbjuda en mängd rabatter på en rad produkter inom olika kategorier.

Annons ▾

Cyber Monday den 27 november

Black Friday 2017 kommer att äga rum den 24 november, detta gäller både i Sverige och resten av världen. Under senare tid så har Black Friday utvecklats och måndagen som följer kallas för Cyber Monday och denna dag infaller den 27 november Under 2017 kommer Cyber Monday inträffa den 27 november.

Intensiv shoppingperiod fram till Julafton

Black Friday markerar tillsammans med Cyber Monday starten på julhandeln och i USA börjar man shoppa och juldekorera inför helgerna. Många besöker dessutom sina föräldrar eller andra släktingar under Thanksgiving-helgerna. På fredagen är många lediga och kan ägna sig åt bland annat shopping. På Black Friday brukar butikerna erbjuda nedsatta priser på utvalda produktkategorier. Black Friday har växt på senare år och blivit stort även utanför USA, exempelvis i Sverige.

Bra guide för din säkerhets skull

Sparportalen CupoNation har tagit fram en bra guide för vilka säkerhetsåtgärder man behöver ta inför den intensiva shoppingperioden som infinner sig under Black Friday och fram till Julafton. Efter undersökning så har CupoNation fått fram att hela 89 procent av svenskarna handlar på nätet, därmed har man skapat en guide för hur man kan förhindra lösenordsbedrägeri.

Svenskarna spenderade 3,6 miljarder på varor under Black Friday förra året 2016 och därför är det särskilt viktigt att vidta olika säkerhetsåtgärder.

Dom tre mest använda lösenorden i världen

Följande teckenkombinationer ”123456”, ”123456789” och ”qwerty” – är i sin enkelhet lätta att knappa in på skrivbordet. Samtidigt var dom de tre mest använda lösenorden runtom i världen förra året. Dessa är enkla att hacka och i guiden som sparportalen CupoNation skrivit ihop så tar man upp vad du kan göra för att skapa säkrare lösenord.

Behandla dina lösenord som din tandborste. Låt inte någon annan använda dem och skaffa ett nytt varje halvår. Clifford Stoll

Kryptering allt viktigare

När du handlar på nätet så kolla i adressfältet i din webbläsare om det står HTTPS. S:et står för ”secure” och innebär att informationen från exempelvis ditt kreditkort, som du delar med sidan, är krypterad. Exempelvis https://orebrotribune.se

Servera inte informationen

Spara inte kreditkortsinformationen till ”nästa gång”. Många tycker det är bekvämt att spara detta, men samtidigt serverar man hackarna informationen på ett silverfat. Använd även exklusiva lösenord för varje konto du har på nätet. Det är mer tidskrävande, men är värt det!

Så skapar du ett säkert lösenord

Innan du shoppar på Black Friday eller liknande försäljningsevenemang på webben, se till att dina konton är skyddade med säkra lösenord.

  • Använd mellanrum mellan olika ”ord”. Till exempel: ”Wic TkaE# Uap!”
  • Använd alltid två eller flera specialtecken i dina lösenord. Exempelvis: # ! =
  • Använd inte namn på familjemedlemmar eller djur. Undvik även viktiga datum.
  • Lösenordet bör alltid ha 8 eller fler tecken.
  • Använd både stora och små bokstäver.
  • Att skriva något oftare betyder inte att ditt lösenord blir starkare. Exempelvis är ”peterpeter” inte bättre än ”peter”.
  • Som en del av lösenordet, använd något du kommer ihåg lätt – exempelvis ett filmcitat och använd endast den första bokstaven i varje ord.

Nu när du vidtagit en del säkerhetsåtgärder så kan du känna dig säkrare inför shopping på Black Friday – bokmärk plattformen Sveriges Black-Friday.Sale för lite ordning i kaoset efter grymma rabatter.

FIKK - För att alla behövs