Örebro Futsal Club

Dom lyckliga pessimisterna Jan Bylund och Mattias Lundberg till Örebro

Nu avslutar man sin tre år långa turné med humorföreställningen ”Den Lyckliga Pessimisten” med besök i Örebro

· Publicerad: 9 oktober 2017 · 23.39.
Bylund-Lundberg-Foto-Kalle Assbring
I januari 2013 satt vi i en bil mellan Ronneby och Sturup. Vi hade ledsnat på optimisternas tomma löften och födde där idén om en alternativ självhjälpsbok.

Komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg avslutar under hösten 2017 sin tre år långa turné med humorföreställningen ”Den Lyckliga Pessimisten”. Bland annat besöker de Västerås och Örebro innan turnéfinalen i Umeå den 29 november.

Över 20000 personer har redan sett humorparet ta tillbaka Carpe Diem-begreppet

I sin humorföreställning ”Den Lyckliga Pessimisten”, tar Bylund och Lundberg ett rejält strupgrepp på optimistkonsulter, inspirationsföreläsare och självhjälpboksförfattare. De pulveriserar mindfulnesshysterin, skärskådar behovet av att ”hitta sig själv” och tar tillbaka det kidnappade Carpe Diem-begreppet från optimisterna.

Annons ▾

Detta har visat sig vara uppskattat av de tjugotusen personer som hittills sett någon av de 40 föreställningar som getts runt om i Sverige.

Beskrivs som en skrattsuccé

Föreställningen, som beskrivits som en ”skrattsuccé” driver hejdlöst med vad Bylund och Lundberg kallar ”Optimistmaffian”, de som åker land och rike runt och hävdar att man blir lycklig bara man ”tror på sig själv”, ”tänker positivt” och ”lever i nuet”.

– När man börjar titta närmare på vad dessa ”inspirationsföreläsare” förmedlar går det inte att låta bli att göra sig rolig på deras bekostnad. Det är straffspark utan målvakt, säger Jan Bylund, och publiken verkar hålla med.

Less att höra – ”det är bara tänka sig ur problemet”

Över 20000 personer har sett föreställningen i olika delar av landet och mottagandet av de lyckliga pessimisternas budskap har varit ensidigt positivt (!).

– Ja, som de pessimister vi är hade vi såklart inte räknat med det. Många beskriver att de känner en befrielse av att få en lite mer balanserad beskrivning av världen. Alla vet att skit händer, och man är less på att höra att det bara är att ”tänka sig ur problemen”, säger Mattias Lundberg.

Örebro har väl fått en stämpel

Turnén började i Arjeplog i februari 2015 och efter att ha åkt landet runt Lundberg & Bylund avslutar nu Bylund och Lundberg med föreställningar bland annat i Västerås och Örebro.

– Örebroare har väl fått en stämpel att vara negativa och Västeråsare ska ju tydligen vara lite gnälliga (säger Stockholmarna…), så vi kommer nog att känna oss som hemma , säger Mattias Lundberg.

Den som är i behov av en dos Lycklig Pessimism kan vänta sig ett par rejäla kängor mot självhjälpsböcker, optimistfloskler, selfies, livscoacher och att ”hitta sig själv” och mycket annat.

– Ja, vi sluggar friskt mot allt och alla, och det finns faktiskt även Västeråsare och Örebroare som kan komma att få sig en känga, avslutar Jan Bylund.

Tid och plats: Örebro 23 november 19.00, Aula Nova, Campus. Biljetter kostar 285 kronor plus serviceavgift och finns att köpa via Tickster och på Örebro turistbyrå.

FIKK - För att alla behövs