Örebro Futsal Club

Örebro läns julklappshjältar behövs åter igen

Hela 321 julklappshjältar från Örebro län deltog förra året – ”hoppas att ännu fler vill vara med i år”

· Publicerad: 20 oktober 2017 · 15.00.

Nu är det dags igen för Läkarmissionens stora satsning Aktion Julklappen. Idén är lika enkel som snillrik. Barn i Sverige slår in julklappar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte får några julklappar. I fjol skickades 321 paket från Örebro län till barn i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus.

– Var med i Aktion Julklappen och bli en julklappshjälte! Det är ett fint sätt för barn att få visa solidaritet med dem som kanske inte har så mycket, men också ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om frågor som mångfald, värdegrund och barns rättigheter i världen, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

Annons ▾

Sedan starten 1998 har Läkarmissionens insamling Aktion Julklappen förmedlat mer än 540 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag. Förra året kunde Läkarmissionen dela ut totalt 24 030 julklappar varav 321 från Örebro län.

Samma innehåll i alla paket

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

Så här går det till
Under perioden 1–18 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens 20 uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut dem till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Aktion Julklappen
Julias klass slår in julklappar till Georgien.
Svenska barn blir julklappshjältar

För många har Aktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

– Vi är så glada för de 321 julklappshjältar från Örebro län som deltog i fjol och hoppas att ännu fler vill vara med i år, säger Helen Karlström.

Fakta om Aktion Julklappen
  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och Human Bridge.
  • Mer än 540 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten år 1998.
  • Förra året samlades 24 030 julklappar in i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.
  • Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.
  • Julklappar kan lämnas in under perioden 1–18 november.
  • Packade paket kan lämnas in på 20 uppsamlingsställen runt om i landet eller postas till Human Bridge, Bergmossevägen 8, 570 15 Holsbybrunn.

Vill du vara med i Aktion Julklappen?
Foto i artikeln: Håkan Flank/Läkarmissionen

FIKK - För att alla behövs