Örebro Futsal Club

Manifestation mot trakasserier genomfördes på Våghustorget i Örebro

Metoo-kampanjen: Söndagen den 22 oktober så genomfördes en nationell manifestation mot sexuella trakasserier runt om i Sverige.

· Publicerad: 22 oktober 2017 · 13.31.

Söndagen den 22 oktober så genomfördes en nationell manifestation mot sexuella trakasserier runt om i Sverige. I Örebro så genomfördes manifestationen vid klockan 12.00 på Våghustorget.

Det som ligger bakom manifestationen är den senaste veckans uppmaning till tjejer och kvinnor att dela med sig av övergrepp och ofredande genom användandet av hashtaggen Metoo.

Annons ▾

Kampanjen fick sin fart på sociala medier efter att ett flertal skådespelerskor hade uttalat sig om övergrepp och ofredande från filmproducenten Harvey Weinstein.

Inte bara i Hollywood

Avslöjandena om Harvey Weinstein fick en lavinartad effekt i Hollywood, Weinstein fick sparken från sitt egna bolag. Han fru lämnade honom och flera kända skådespelerskor gick ut och berätta om sexuella trakasserier och våldtäkter.

Effekten stannade inte bara där, efter par något dygn gick ett flertal skådespelerskor ut och berättade om filmindustrin i sin helhet. Det är inte bara Weinstein som är skyldig till övergrepp och ofredande.

Metoo kampanjen startade i sköljvattnet av denna skandal och vill belysa att detta är inget exklusivt för filmbranschen, och under bara några dagar gick tjejer och kvinnor ut och berättade om övergrepp och ofredande under deras uppväxt och vuxenliv.

Manifestation på Våghustorget

Metoo-kampanjen spred sig även till Sverige och Örebro och på söndagen den 22 oktober genomfördes en nationell manifestation mot sexuella trakasserier i Örebro och i flera städer runt om i Sverige.

I Örebro var Elisabeth Nilesol en av initiativtagarna till manifestationen, hon var bland annat en av talarna under manifestationen. Men även ett flertal politiker talade, så som Sara Richert (MP), Cecilia Lönn Elgstrand (V), Ulrica Solver-Gustavsson (L) och Eva-Lena Jansson (S).

Det uppskattades att runt ett par hundra hade dykt upp på Våghustorget idag för att delta. Inför manifestationen hade runt tusen personer visat intresse på eventets facebooksida.

Örebro Tribune var på plats för att bevaka eventet – ett par bilder från dagen.

FIKK - För att alla behövs