Örebro Futsal Club

Många föräldrar tror att det är vanligt att ungdomar dricker på fester

Hela 84 procent av tillfrågade föräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester

· Publicerad: 29 oktober 2017 · 02.21.
Ungdom-Alkohol

I en undersökning som IQ genomfört bland föräldrar, med barn mellan 13-17 år i Örebro län så svarar drygt 8 av 10 (84 procent) att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.

Endast 20 procent tror att deras barn dricker alkohol

Endast 20 procent av de tillfrågade föräldrarna i Örebro län tror dock att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.

Annons ▾

Alkoholfria aktiviteter

Lov och högtider är tillfällen då många tonåringar under 18 år kommer i kontakt med alkohol. För att fylla höstlovet med positiva upplevelser kommer kommuner i Örebro län under höstlovet att erbjuda ungdomar många och bra alkoholfria aktiviteter. I Örebro är det dans på Tegelbruket, Spökerier på Stora Holmen, LAN och massor med aktiviteter anordnade av fritidsgårdarna.

I Karlskoga ska det också spökas: Boda borg blir spökhus, monsterworkshop på biblioteket, eller varför inte åka skridskor eller dansa? Kolla på kommunens hemsida. Bor du i Askersund kan du göra din egen actionfilm, gå på höstlovsbio, rida och lära dig allt om hästar, LAN, prova på slotracing och mycket mer.

– Att hjälpa sitt barn att hitta en rolig fritidssysselsättning är inte bara utvecklande för barnet, det är också ett sätt att skjuta upp alkoholdebuten, säger Marie Montin, ANDT-samordnare i Örebro län.

Oroliga föräldrar

I undersökningen så framkommer att nästan hälften av alla föräldrar (44 procent) i Örebro län är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol i samband med föräldrafria fester.

– I samband med lov och högtider är det vanligt att ungdomar kommer i kontakt med alkohol och att många föräldrar är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester är inte så konstigt. Att engagera sig i vem ens barn ska träffa och vad de ska göra under höstlovet är att visa att man bryr sig och minskar risken för att ens barn råkar illa ut grund av alkohol, säger Anna Kervall, tf VD på IQ.

*Undersökningen genomfördes av Norstat mellan den 22 mars – 10 april 2017 bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät. I Örebro län svarade 169 föräldrar

FIKK - För att alla behövs