Örebro Futsal Club

Så många kommer att ha godis hemma till barn som frågar efter ”bus eller godis”

Halloween är idag en högtid som även många svenskar firar – kommer du ha godis hemma?

· Publicerad: 30 oktober 2017 · 06.32.
Halloween

Halloween är idag en högtid som många svenskar firar. Hela 1 av 3 svenskar svarar att de kommer att fira Halloween och något färre, 1 av 5, kommer att ha godis hemma till barn som frågar efter bus eller godis. Allhelgona, som i år firas av hälften av svenskarna, är fortfarande en större högtid än Halloween.

Splittrade till firandet av Halloween

I Sverige är Halloween först och främst en högtid för barn: 19 procent av svenskarna svarar att de kommer att ha godis hemma till barn som frågar efter bus eller godis. 12 procent kommer att göra Halloweenlyktor av pumpor och 11 procent kommer att pynta hemma eller i trädgården. Endast 7 procent kommer att gå på en Halloweenfest.

Annons ▾

Svenskarna är splittrade när det kommer till Halloween-pynt i butiker och nöjesparker

Frågan om det är lämpligt med Halloween-dekorationer på offentliga platser har diskuterats i Sverige. Detta syns också i YouGovs undersökning där 34 procent är negativt inställda till detta. Något färre 26 procent är positivt inställda och 37 procent har ingen stark åsikt. På frågan om varför de är negativt inställda är det vanligaste svaret att det är smaklöst (38 procent).

Allhelgonahelgen är fortfarande större än Halloween

Allhelgonahelgen är fortfarande en större högtid än Halloween i Sverige. Hälften av svenskarna planerar att fira Allhelgona (56 procent). Var tredje går till kyrkogården eller till kyrkan för att tända ljus och sätta blommor på graven (36 procent). 18 procent tillbringar dagen med att minnas sina anhöriga som gått bort och 15 procent samlar familjen för att umgås.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 6 – 8 oktober 2017 har sammanlagt 2013 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel.

Halloween

Bus eller godis, från engelskans trick or treat, är en dörrknackningstradition i samband med firandet av Halloween. Traditionen är vanlig i engelsktalande länder, men har på senare tid spridit sig även till andra länder i världen.

Utklädda i skrämmande maskeringar går barnen runt och knackar dörr. När någon öppnar säger barnen ”bus eller godis” och därefter måste den boende bjuda de maskerade dörrknackarna på godis eller pengar, annars riskerar den boende att bli utsatt för ett bus av barnen i form av ett practical joke.

Förr i tiden knackade barn och fattiga i Storbritannien och Irland dörr för att sjunga och be böner för de döda i utbyte mot kakor. Utklädda barn som knackade dörr för att tigga mat och pengar förekom i Skottland och Irland i slutet av 1800-talet och fördes till USA av immigranter.

FIKK - För att alla behövs