Örebro Futsal Club

Fritidsgårdarna i Örebro fyller 75 år

Örebro så finns det över 20 fritidsgårdar – nu vill man fira 75-års dagen med öppet hus

· Publicerad: 15 november 2017 · 12.18.
Skor-Ungdom-Mötesplats

I Örebro finns över 20 fritidsgårdar, kaféer och andra träffpunkter. Där kan du som är mellan 13 och 18 år träffa dina kompisar i en drogfri miljö och delta i olika aktiviteter.

Jubileumsvecka – öppet hus

Måndag 20 november-fredag 24 november firar fritidsgårdarna i Örebro 75 år med en jubileumsvecka. Alla är extra välkomna att besöka fritidsgårdarna denna vecka. Fritidsgårdarna i Örebro kommun är en verksamhet som har spelat en stor roll för många generationer och som även idag är en viktig mötesplats för många av Örebros unga.

Annons ▾

Onsdag den 22 november är det öppet hus-dag för att fira dom gångna 75 åren.

  • Kultur- och fritidscentret 52:an, Hjalmar Bergmans väg 52, klockan 17.30-21.30.
  • Glanshammars fritidsgård, Skolvägen 1, Glanshammar, klockan 15.00-21.00.
  • Kuggens fritidsgård Loftbodsgatan 1, klockan 18.00-21.00.
  • Lillåns fritidsgård Kyrkvägen 5, klockan 17.00-21.00.
  • Norrbygården Höglundagatan 10, klockan 10.00-21.30.
  • Odengården, Örebrovägen 27, Odensbacken klockan 15.00-21.00.
  • Oxhagens fritidsgård, Tornfalkgatan 26, klockan 18.00-21.30.
  • Varberga fritidsgård, Varberga torg, klockan 17.00-22.00.
  • Vivalla fritidsgård, Diktargatan 25, klockan 14.00-20.00.

Föreningen Trädet (Björkrisvägen 18), Tegelbruket (Lertagsgatan 2) och den teckenspråkiga fritidsgårdsverksamheten i Kulturhuset (Gamla gatan 27) har inget Öppet hus men har ordinarie öppettider.

Ungdomar välkomna

Du som är ung är välkommen till Örebros fritidsklubbar och fritidsgårdar. Samtliga fritidsklubbar och fritidsgårdar samarbetar med föreningar och studieförbund för att kunna erbjuda ett stort utbud av aktiviteter. Vi stöttar även dina egna initiativ och hjälper dig att genomföra dina idéer.

Fritidsklubbarna är öppna på eftermiddagar eller tidiga kvällar för dig som går i årskurs 4–6. Medlemskap i en fritidsklubb kostar normalt 30–50 kronor per år och som medlem får du komma så ofta du vill. Ofta finns möjlighet att köpa ett mellanmål till självkostnadspris.

Fritidsgårdarna öppnar lite senare på dagen och vänder sig främst till dig som går på högstadiet, men i några områden även till dig som är yngre eller äldre. Det är gratis att besöka de kommunala fritidsgårdarna men på vissa av de föreningsdrivna verksamheterna kan en mindre avgift tas ut.

Läs mer om Örebros olika Fritidsgårdar och övriga mötesplatser

Historia om fritisgårdar i Örebro

Den 1 februari 1942 öppnade Örebros första fritidsgård, eller ungdomsgård som det kallades under den tiden. Platsen var en fyrarummare på Fabriksgatan 14 som idag är ett parkeringshus som ligger mittemot gamla brandstationen.

Några av de fritidsgårdar som fortfarande finns kvar, och i samma lokaler är 52:an som tidigare hette Fritiden öppnades redan 1957 i området Baronbackarna, Norrbygården 1961, delar av Tegelbruket – tidigare Markbacksgården 1963, Varbergagården 1965, Oxhagens fritidsgård 1967 och Föreningen Trädet i Brickebacken 1971.

Som mest så fanns det ett 25-tal fritidsgårdar varav ett tiotal var mindre så kallade kvartersgårdar (omkring 1990). Idag finns tio fritidsgårdar samt flera andra öppna mötesplatser för unga. Dom mötesplatser som i dagsläget får kommunalt stöd Tegelbruket, Kulturhuset, Café Deed och Brädcentralen kan nämnas.

FIKK - För att alla behövs