Örebro Futsal Club

Örebros kommuns äldreboende Trädgårdarna vann Bostadspriset

Prestigefulla Bostadspriset är ett kvitto på att personer med vård och omsorgsbehov tas på största allvar

· Publicerad: 28 november 2017 · 23.16.
mandarin-trädgård

Örebro kommuns äldreboende Trädgårdarna har vunnit prestigefulla Bostadspriset på tisdagskvällens Arkitekturgala.

– Detta pris är oerhört stort och jag gläds med alla som varit inblandade, från idé till färdigt boende. Det här är ett kvitto på att personer med vård och omsorgsbehov tas på största allvar och jag kommer dela detta pris med personal och boendet på Trädgårdarna. Jag utlovar tårtkalas redan imorgon (onsdag) eftermiddag på boendet och hurrande så det ekar i väggarna, säger Per-Åke Sörman (C), ordförande programnämnd social välfärd.

Annons ▾

Juryns motivering: Ett vård- och omsorgsboende strax utanför Örebro med 81 smålägenheter, gjort med stor inlevelse i äldres villkor.

Exteriörens enkla former anknyter till lantbrukets byggnadstyper både som form och i attityd. Trädgårdarna väcker känslor – både kring åldrandets villkor och arkitektens roll i samhället. Arkitekterna trollar yrkesskickligt bort de av nödvändighet uppställda villkoren för vård- och omsorgsboendet som bostad, arbetsplats och besöksmål, i en miljö som präglas av lekfullhet och omsorg i material och detalj.

Intressanta flöden mellan platser för aktiviteter ger goda rumssamband och fina siktlinjer. Projektet är flexibelt och ger utrymme åt flera sorters liv. De gemensamma utrymmena har alla närhet till grönska; samspelet mellan gårdens rum och de halvklimatiserade trädgårdsrummen är poetiskt och vackert utformat.

Trädgårdarna vänder sig inåt men har utomhuskänsla året runt.

– Det är viktigt att kommunen visar vägen när det gäller att tänka nytt. En stor eloge till politiker som vågade ta beslutet att genomföra projektet och till tjänstemän, arkitekter och byggare som lyckats behålla kvaliteterna hela vägen, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun

FIKK - För att alla behövs