Örebro Futsal Club

Så skyddar du dig mot dom ökande åldringsbrotten

Den senaste tiden har antalet polisanmälda åldringsbrott ökat i Sverige

· Publicerad: 29 november 2017 · 15.14.

Senaste tiden har antalet åldringsbrott ökat. Tjuvarna lurar sig in i bostaden hos äldre personer. De lånar vatten eller utger sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen.

Var vaksam mot okända besökare och släpp inte in okända personer i hemmet, är polisens råd.

Annons ▾

Ökat med fem till tio stycken varje dag

Den senaste tiden uppgår antalet polisanmälda åldringsbrott med det här tillvägagångssättet mellan fem och tio stycken per dag i Sverige – att jämföra mot ungefär 0–1 anmälningar under andra dagar på året.

– De som ägnar sig åt denna typ av åldringsbrott är extremt brottsaktiva just nu. De rör sig över stora delar av landet och använder olika tillvägagångssätt för att komma in i bostaden och stjäla.

– Vi har också sett att de är mer bryska och tränger sig in i bostaden, säger polisen Mats Wahlberg, tf. chef för polisens Circagrupp som har ett nationellt uppdrag att identifiera, samordna och utreda seriebrott mot äldre.

Olika tillvägagångssätt

Tillvägagångsätt för att lura sig in i bostaden varierar. Det är vanligt att tjuvarna försöker be om vatten till sig själva eller till ett barn. Den senaste tiden har det också varit vanligt att utge sig för att vara massör eller läkarstudent från vårdcentralen.

– De använder även andra sätt för att komma in. Om den äldre råkar säga att de väntar på hemtjänstpersonal så hugger tjuvarna på det och uppger att det i själva verket är de som kommer från hemtjänsten.

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott kan sammanfattas i några enkla punkter:

  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök. Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
Iaktta detaljer

Om brottet redan skett är det viktigt att göra iakttagelser för att öka möjligheterna att klara upp åldringsbrottet, exempelvis notera så mycket detaljer som möjligt om signalement och bilen de misstänkta färdas.

– Blir man utsatt är det viktigt att blixtsnabbt ringa polisen, säger Mats Wahlberg.

FIKK - För att alla behövs