Örebro Futsal Club

Örebro kommun bra på att ordna boenden till flyktingar

Trots bostadsbristen har Örebro kommun lyckats ordna boende åt ett flertal nyanlända, män, kvinnor och barn. Detta meddelande kommunen i ett pressmeddelande som kom under torsdagen.

· Publicerad: 14 december 2017 · 18.47.

Örebro kommun har i år lyckats ordna boende åt de nyanlända som fått asyl och blivit anvisade till Örebro. Tillsammans med stans fastighetsägare har kommunen lyckats ordna 197 lägenheter.

407 nyanlända, män, kvinnor och barn kom till Örebro under 2017. En del ensamstående och många familjer, alla med behovet att ha någonstans att bo. Kommunen har bland annat samarbetat med Örebros fastighetsägare, för att ordna bostäder till dem som fått asyl.

Annons ▾

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med ÖBO, LFA och flera privata hyresvärdar. Det fanns helt enkelt inget alternativ än att lyckas med det här viktiga uppdraget, säger Viveca Tachezy som är enhetschef på Örebro kommun.

Fixat fram ca 200 lägenheter

Tillsammans har Örebro kommun och fastighetsägarna ordnat närmare 200 lägenheter. Lägenheter i olika storlekar och på olika ställen, för människor och familjer med helt olika förutsättningar och bakgrund.

– Från början vet vi väldigt lite om familjerna vi ska ta emot och det uppstår ofta situationer som vi inte kunnat förutse. Det är inte ett lätt uppdrag men vår inställning har varit att det ska gå att uppfylla, förklarar Viveca Tachezy.

Mottagningssamordnare Visar Demaku har mött många av de nyanlända. Medan en del blir självgående så snart de får boende, så behöver andra mer stöd. Någon kanske behöver hjälp med en räkning medan andra till och med försöker rädda livet på sitt sjuka barn.

– En familj som kom hit behövde akut boende eftersom ett av barnen var sjukt i cancer. Vi fick till ett boende snabbt. Men de hann tragiskt nog bara spendera några dagar tillsammans i det nya hemmet innan det värsta hände och flickan dog, säger Visar Demaku.

Visar Demaku har fortsatt kontakt med familjen.

– En familj som precis som vi nu också är örebroare. Pappan i den familjen ringde till mig senast igår, bara för att höra av hur det var med mig och min familj.

FIKK - För att alla behövs