Musikkrönika 2017 – festivalsommaren som försvann

Ett år har passerat, ett nytt står för dörren och musikåret 2017 i Örebro kan summeras med orden festivalsommaren som försvann.

· Publicerad: 27 december 2017 · 11.47.

För även om musikutbudet i staden varit bra med flera aktörer som varit flitiga med många bokningar var det något som saknades, festivalerna! Sommarfestivalerna försvann och istället kom ett par Popkungar på besök under sommaren.

Metallsvenskan tackade för sig

Redan i december 2016 meddelade arrangören bakom Metallsvenskan att de skulle lägga ner. Det innebar att en av de största festivalerna i Örebro försvann, Metallsvenskan hade hållit på sen 2009 och bara blivit större och bättre.

Annons ▾

Metallsvenskan brukade äga rum runt slutet av maj och början av juni och var en bra start på sommaren. Nu skapades det istället ett stort tomrum som aldrig fylldes ut i Örebro. Men innan året var slut skulle dock nyheten om Metallsvenskans återkomst lysa upp höstmörkret, fast festivalen flyttar till Norrköping istället och Örebroarna går återigen miste om denna fantastiska festival.

Putte i Parken ställde in men återvände hem

Nästa avbräck för Örebro kom i slutet av mars 2017, då meddelade arrangören bakom Putte i Parken att man ställer in årets festival i staden. Anledningen skulle ha varit att tekniska förvaltningen avböjt att låta festivalen äga rum i Slottsparken.

Putte i Parken packade väskorna och återvände hem till Karlskoga där festivalen en gång i tiden startade. Återkomsten blev tyvärr lite av en besvikelse, trots en bra lineup uteblev den stora publikfesten och vid visa tillfällen var det mer ös i öltältet än framför scenen.

Putte i Parken i Karlstad blev dock återigen en publiksuccé och festivalen kanske ändå hör hemma i Karlstad där man år efter år alltid lockar publik trots en varierande kvalité i lineupen. Vädret kan dock ha spelat roll då solen sken i Karlstad medan det regnade i Karlskoga.

Popkungarnas krig

Istället för en festvialhelg fick Örebro uppleva ett popkrig under första helgen i juli. Två av Sveriges största artister kom till Örebro för att uppträdda, först på fredagen den 7 juli spelade Håkan Hellström i Brunnsparken och på lördagen därefter uppträdde Per Gessle vid Gustavsvik.

Håkan Hellström gick vinnande ur slaget då hans konsert i Brunnsparken besöktes av över 10 000 personer samtidigt som hans konsert var en energifylld resa som varade i över 3 timmar. En tröttare Per Gessle visade dock att han är en av Sveriges största låtskrivare när hans spellista innehåller mer hits än någon annan svenska artist ens kan drömma om.

Frimis Salonger tog över stafettpinnen

I Örebro finns ett flertal nattklubbar och krogar som har en rik musikscen med spelningar minst en gång i veckan. Under flera år har Ritz Nightclub varit den främsta aktören då både svenska och internationella artister uppträder på deras livescen.

Våren var bra på Ritz Nightclub med bra konserter med Daniel Adams-Ray, Tjuvjakt och Erik Lundin. Under hösten drog Kevin Lyttle fullt hus på nattklubben, men ändå har man under hösten sett en liten dipp då de större namnen inte dragit fulla hus.

För artistutbudet har inte varit fel, Gabrielle, Sean Kingston och Kamferdrops är några av de namn som spelat på Ritz under året men inte lockat den större publiken som man kunnat trott.

Nu är det Frimis Salonger som ligger i framkant, redan under premiären 2016 förstod man att Frimis skulle kunna ta över musikscenen i Örebros nattklubbsliv. Deras blandning består av svensk popmusik och metalmusik och flera succéspelningar har ägt rum under året, Magnus Carlsson, Sabina Ddumba och Hatebreed är bara några som går att nämna. Frimis gästades även av den förre AC/DC-trummisen Phil Rudd.

Och med tanke på utvecklingen kan musikåret 2018 bli bra på Frimis Salonger, men man ska inte räkna bort Ritz Nightclub som år efter år kan stoltsera med världsartister på deras scen, så kommer det även vara under 2018.

Live at Heart fortsatte i vanlig ordning

Festivalsommaren som försvann lyder titeln till denna krönika och egentligen stämmer det inte helt fullt ut. Live at heart avslutade sommaren i vanlig ordning med en helg full med artister och branschfolk som letar efter nästa stora artist.

Bland årets artister kunde man hitta indiepopgruppen Havet och Pajalatrion The Magnettes. Förra årets överraskning var artisten Rein som blåste bort hela Live at Heart, årets motsvarighet var The Magnettes och deras karismatiska sångerskor Rebecka Digervall och Sanna Kalla.

The Magnettes uppträdde nästa varje dag på Live at Heart och lämnade igen oberörd, trion har en lysande framtid framför sig och deras låtar handlar mycket om livet i Pajala.

Dessutom ska ett hedersomnämnande gå till Voxfestivalen som arrangeras i Varbergaparken i slutet av augusti. Det är en gratisfestival som brukar olika temadagar, hiphop, metal och en familjedag. På årets festival uppträdde bland annat Lillasyster och Labyrint, men annars brukar festivalen ofta fokusera på lokala förmågor som t.ex Smash into Pieces.

Tar sikte på nästa år

Nu när 2017 börjar lida mot sitt slut tar vi sikte på 2018, och även om detta år kan kännas lite som ett mellanår tar jag med mig många fina minnen. På ett sätt kanske 2017 har format framtiden, festivalernas era är slut men Örebro kommer istället få se större och pampigare konsert med Sveriges absoluta elit. Det är ändå inte helt fy skam……

Topp 5 konsert i Örebro 2017

1: Håkan Hellström – Brunnsparken
2: Hatebreed – Frimis Salonger
3: The Magnettes – Live at Heart
4: Thåström – Convnetum Arena
5: Erik Lundin – Ritz Nightclub

FIKK - För att alla behövs