Örebro Futsal Club

Sportkrönika 2017 – ett händelserikt år utan större framgångar

Det har varit ett händelserikt sportår i Örebro, men mycket har hänt utan att några större sportliga framgångar har inträffat.

· Publicerad: 31 december 2017 · 16.40.

Sportåret kan summeras utifrån alla de möjliga huvudrubriker det finns att välja på, 2017 var året Örebro fick ett nytt elitlag eller året då Örebro blev av med ett elitlag, året då Alexander Axén tackade för sig eller året då inget hände för Örebro Hockey.

SM-Brons och sextrakasserier

Det finns ett elitlag i Örebro som levererar, det är tjejerna i Örebro Volley eller Örebros bästa lag som jag ibland brukar skriva. Men faktum kvarstår att de bland alla de elitlag som finns är det enda som är ett topplag, tillsammans med Örebro Black Knights såklart.

Annons ▾

Samtidigt ska man ha i tanken att dessa två lag spelar i serier som är otroligt ojämna och Örebro Volley gick under bara ett par år från botten till toppen när de kontrakterade ett par landslagsmeriterade spelare. Men framgångar kan man ändå glädja sig över och efter de avslöjanden som framkom får man bara mer sympati för Örebro Volley.

I slutet av december avslöjade två av spelarna i klubben som representerat laget i flera år att de blivit sextrakasserade via SMS, det ska ha hållit på under ca ett år. Detta är självklart inte okej men bevisar återigen hur utsatta idrottande kvinnor är i det offentliga rummet. Något som handbollsspelaren Linnea Claeson lyft fram i sitt instagramkonto Assholesonline under 2017.

Kan vi få hålla på med vår idrott ifred? Skrev en av tjejer på sitt instagramkonto när hon visade upp vad personen skrivit till henne i ett SMS. Förhoppningsvist får hon det nu tillsammans med sina lagkamrater.

Örebro Volley tog i våras ett SM-Brons efter en jämn serie mot lokalrivalen Lindesberg och sikte är återigen en final nästa år. Volleybollen i Örebro Län skulle också växa sig starkare under 2017 när Degerfors gick upp till elitserien, säsongen 2017/2018 fanns det hela tre lag från regionen.

Tre Örebro lag i division 1

2017 var året då Örebro fick tre lag i division 1, klassiska BK Forward som året innan åkt ut lyckades efter en stark säsong ta sig tillbaka till ettan. Lagkaptenen Erik Björndahl vann skytteligan och var en av de tongivande spelarna i laget som tog revansch.

Men det skulle inte räcka med BK Forward, två örebrolag till skulle få upp till division 1. Forward får sällskap av Karlslunds IF och Rynninge IK. Det kommer med andra ord bli många derbyn i ettan nästa år.

Året då Örebro blev av med ett elitlag

Vi fortsätter på fotbollsplanen och 2017 blev ett mörkt år för damlaget KIF Örebro, efter en rätt så medioker säsong 2016 skulle laget ta revansch och hade inför årets säsong köpt in flera rutinerade damallsvenska spelare. Man satsade svenskt och skipade många utlandsproffs men det slutade med en bottenplacering och nedflyttning.

KIF hade svårt att hitta målet och saknade den identitet som laget hade för ett par året sen. Den grundstomme som valde att sluta efter 2015 lämnade ett för stort tomrum efter sig trots att laget hade spetskompetens i landslagsspelare som Lisa Dahlkvist och Julia Spetsmark.

Spelarflykten var oundviklig och redan första veckan efter uttåget skrev Spetsmark på för den brittiska klubben Manchester City. Ett stort kliv för denna värmländska tös som kom från ingenstans och gjorde ett så stort intryck under tiden i KIF-tröjan.

Men jag har ändå sett ljuset i tunneln, trots detta katastrof år för KIF Örebro har redan fyra spelare från förra årets trupp valt att förlänga. Ungdomarna Freja Olofsson och Adelisa Grabus samt Frida Svensson och Hanne Ghråns, den sistnämnde är en talang med rutin från landslagsspel. Sejouren i Elitettan kanske ändå blir kortvarig för KIF Örebro.

Årets då Örebro fick ett nytt elitlag

Fotbollen är den största sporten i Örebro och denna krönika kommer att mest behandla de olika fotbollsklubbarna och deras öden. Men 2017 var året Örebro fick ett nytt elitlag i en av Sveriges största sport sätt till utövare.

IBF Örebro eller Örebro Innebandy som de även kallar sig tog under 2017 klivet upp till högsta serien, det var första gången i klubbens historia man lyckades med detta. Laget gick upp efter ett spännande kval mot Gävle. När klubben sen presenterade sig själva i SSL tog man namnet Örebro Kings.

Första säsongen i Superligan för Örebro kunde dock gått, i skrivande stunder ligger laget näst sist i tabellen med endast 13 inspelade poäng, 30 färre än serieledande Falun.

Året då Alexander Axén tackade för sig

En era tog slut i ÖSK Fotboll under säsongen, tränaren Alexander Axén valde i slutet av sommaren inte förlänga sitt kontrakt med klubben. Axel Kjäll tog över medan Axén gick vidare som TV-expert.

Säsongen för ÖSK såg inte så speciellt rolig ut, laget hamnade på en 11:e plats i tabellen med 36 inspelade poäng. Säsongen innan presterade man ett snarlikt resultat när man slutade på en 9:e plats med 41 poäng.

ÖSK största problem har varit ojämnheten, vissa matcher har man spelat bra och tagit poäng mot topplag samtidigt som man kan förlora mot ett sämre motstånd. Ett problem som har suttit i flera år nu och under 2018 kommer Axel Kjäll få en möjlighet att ändra på det.

Örebros stora favorit är även dess sorgebarn

Vilket lag är störst i Örebro, en fråga som är svår att svara på. ÖSK har alltid varit Örebros stolthet men har de senaste åren fått konkurrens av uppstickaren Örebro Hockey. Men stadens hockeylag börjar sakta med säkert förvandlas till ett sorgebarn som ställer till med mer oro än lycka.

Förra säsongen avslutades i våras med en 12:e placering för Örebro. Klubben presterade uselt på isen och köpte in spelare som inte levererade, prestigevärvning efter prestigevärvning floppade och Örebro Hockey förvandlades till skämt i hockeysverige.

Efter säsongsavslutningen började klubben agera, många spelare försvann och man försökte värva smart. När den nuvarande säsongen drog i gång under hösten kunde Örebro presentera ett snabbt och skridskosnabbt lag som såg ut att vilja mer än det föregående och efter inledningen såg man med positiva blickar.

Tom Wandell började leverera, Eero Kilpeläinen var stabil i målet, bröderna Spink visade både speed och teknik på isen. Men när 2017 börja lida mot sitt slut ligger Örebro på en 11:e plats i tabellen och trots alla nyförvärv och ett nytänk i spelidén så har inget nytt hänt i Örebro Hockey. Klubben ligger fortfarande på gränsen mellan kvalserien och ingenmansland och risken för degradering är stor.

Det får avluta årets sammanfattning av sporthändelserna i Örebro. Ett år där det hände mycket men samtidigt knappt några större sportsliga framgångar. Men ändå fick Örebro uppleva ett SM-Brons i damvolleyboll, ett nytt SM-Silver i amerikansk fotboll och ett historiskt innebandylag i SSL. Man kanske inte ska vara så bitter ändå…..

FIKK - För att alla behövs